Читај ми!

Милион и по деце у свету изгубило родитеља или старатеља због ковида 19

Око милион и по деце у свету изгубило је једног родитеља или старатеља у пандемији ковида 19 од марта 2020. до априла ове године, показује нова студија објављена у часопису Лансет.

Више од милион деце изгубило је једног или оба родитеља током првих 14 месеци пандемије, а још пола милиона изгубило је старатеља, процењује се у студији.

"На свака два смртна случаја од последица коронавируса широм света, једно дете је суочено са губитком једног родитељ или старатеља. До 30. априла 2021. тај број износи 1,5 милиона. Међутим, подаци нису потпуни за сва места, па тај број може бити само процена, а вероватно је већи. Али оно што смо сигурни, повећаваће се како пандемија буде напредовала", наводи докторка Сусан Хилис из америчког Центра за контролу и превенцију болести и једна од ауторки студије.

Нова студија објављена у часопису Лансет показала је да је број деце која су изгубила једног или оба родитеља због пандемије посебно висок у односу на број становника Јужноафричке Републике, Мексика, Бразила и Kолумбије. 

Укупно је број деце која су изгубила очеве пет пута већи од броја деце која су изгубила мајке.

Група истраживача коју је предводио Сет Флексмен с лондонског Kолеџа Империјал до тог броја је дошао на основу математичких модела помоћу података о наталитету те морталитету од коронавируса.

У студији се наводи и да су деца која су изгубила родитеља или старатеља у опасности због дубоких краткорочних и дугорочних нежељених ефеката на њихово здравље, сигурност и добробит, као што су повећање ризика од болести, физичког злостављања, сексуалног насиља и малолетничке трудноће, трудноће током адолесценције.

Истраживачи позивају на хитне мере како би се тој деци пружила правовремена помоћ.

"Резултати истраживања показују да је хитно потребно дати предност тој деци и уложити у програме и услуге како би их заштитили и подржали не само у овом периоду већ и у годинама које следе, јер је њима потребна дугорочна помоћ", закључили су истраживачи.

Пре пандемије, процењено је да је широм света било 140 милиона деце без родитеља. Ова деца имају веће ризике од менталних здравствених проблема, сиромаштва и физичког, емоционалног и сексуалног насиља. Такође је већа вероватноћа да ће извршити самоубиство или развити хроничне болести, попут болести срца, дијабетеса, рака или можданог удара. 

недеља, 21. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару