Читај ми!

Аустрија ублажава мере, нова правила за путнике из Србије

У Аустрији је од поноћи ступила на снагу нова уредба којом се регулише улазак у земљу, а која предвиђа да се приликом доласка из држава са мањим епидемиолошким ризиком, у које спада и Србија, мора доказати боравак у тој земљи током последњих 10 дана.

Путник на уласку у Аустрију треба да уверљиво докаже надлежним властима да је последњих 10 дана пре путовања боравио само у земљи са ниским епидемиолошким ризиком.

Уколико то не може да докаже, Уредба предвиђа да у року од 24 сата мора да се подвргне ковид тестирању.

Такође, свако ко улази у Аустрију са собом мора имати сертификат о вакцинацији или потврду о прележаној корони, односно негативан тест.

Што се сертификата о вакцинацији тиче, признају се све вакцине које је одобрила Европска агенција за лекове (ЕМА) - "Фајзер", "Модерна", "Џонсон и Џосон" и "Астра-Зенека", односно Светска здравствена организација (СЗО) - кинески "Синофарм" и "Синовак".

То значи да се не признаје сертификат особа које су вакцинисане руском "спутњик В" вакцином.

Забрањен улазак из земаља у којима су доминантни нови сојеви

Улазак из земаља са заступљеним новим сојевима, као што су Велика Британија, Бразил, Индија и Јужна Африка је забрањен, изузев ако се ради о аустријским држављанима или лицима са боравком у Аустрији.

Они ће морати приликом уласка из земаља са високим ризиком морати да са собом имају негативан тест, да се електронски региструју ступе у карантин у трајању од 10 дана.

Карантин је могуће прекинути најраније петог дана од уласка у земљу после негативног теста.

Карантин не важи за пословна путовања или путовања од интереса по Аустрију на пример из области културе, спорта, и слично.

Према актуелној листи Министарства здравља Аустрије у земље ниског ризика спадају Албанија, Андора, Аустралија, Белгија, Бугарска, Чешка, Данска, Естонија, Финска, Француска, Грчка, Холандија, Хонг Конг, Хрватска, Ирска, Исланд, Израел, Италија, Јапан, Јужна Кореја, Кипар, Летонија, Лихтенштајн, Литванија, Луксембург, Мађарска, Макау, Малта, Монако, Немачка, Нови Зеланд, Норвешка, Пољска, Португал, Румунија, Сан Марино, Саудијска Арабија, САД, Северна Македонија, Србија, Сингапур, Словачка, Словенија, Шпанија, Шведска, Швајцарска, Тајван, Тајланд, Ватикан и Вијетнам.

За улазак из свих других држава света важи обавеза електронске регистрације и карантина, као и негативног теста, потврде о вакцинацији или прележаном ковид19.

Од ове мере изузети су прекогранични радници, студенти и ђаци, посета из породичних разлога.

Такође карантин се не примењује за особе које су у потпуности имунизоване, а и за малолетнике до 12 година уколико путују у пратњи потпуно имунизованог лица.

Што се деце до 12 година старости тиче, важе исти предуслови као и за одрасле са којима путују. Уколико се карантин примењује за одрасле, исто важи и за дете.

Ново у Уредби је да предузећа која превозе путнике кориснике њихових услуга морају информисати од условима за улазак у земљу, као и последицама уколико прекрше правила.

За лица која се налазе у транзиту не важе мере из нове Уредбе.

Укинуто ограничење рада угоститељских објеката

Аустрија од данас спроводи и даље попуштање епидемиолошких мера, којим се укида обавезу ношења маски на одређеним местима, односно тамо где се примењује правило приступа уз сертификат о вакцинацији или потврду о прележаном ковиду односно негативан тест.

Укида се и ограничења радног времена угоститељским објектима, на основу чега ће моћи поново да раде.

Међутим, ноћни локали моћи ће да раде само уз ограничен број гостију, односно са максималном попуњеношћу од 75 одсто.

На снази остаје обавеза поседовања сертификата о вакцинацији, потврде о прележаном ковиду 19 или негативан тест за коришћење услуга, као што су ресторани, хотели, биоскопи, позоришта, базени, фризерски салони, салони масаже, лепоте...

Такође, укида се и неопходна дистанца од једног метра, односно ограничење броја купаца у продавницама.

Уместо ФФП2 маски од данас грађани могу на затвореним јавним местима, као што је и градски превоз, у таксију или различитим установама носити "обичне" маске.

За скупове од више од 100 особа потребна је пријава код надлежних општинских власти, а од 500 људи и одобрење.

Према уредби више неће важити никаква ограничења броја људи када је реч о окупљањима.

Новом уредбом укида се и обавеза тестирања деце млађе од 12 година за улазак на базене, у биоскопе, ресторане...

недеља, 21. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару