Читај ми!

Пет лекова у борби против ковида могло би добити зелено светло до октобра

До данас не постоје лекови за ковид, мада је "ремдесивир" показао најбоље резултате. То не значи да свет и даље није у потрази за леком. Зато је Европска комисија најавила да ће до краја октобра одобрити пет лекова за лечење ковида.

У овом моменту ће се кренути са пет терапија које су до сада дале обећавајуће резултате: један имуносопресор (барицитиниб који се за сада користи у лечењу реуматичног артритиса) и четири моноклонална лека.

И у овим случајевима се још не говори о конкретним лековима баш против ковида тј. оним лековима који би омогућили потпуно излечење од болести. Европска комисија је покренула стратегију научног истраживања за развој и ауторизацију нових терапија.

Health emergency preparedness and response authority (HERA) имаће задатак и да реализује једну платформу на којој ће се, на интерактиван начин, мапирати све обећавајуће терапије и овај пројекат ће заживети до средине 2022.

Из саопштења за штампу из Европске комисије може се издвојити: "Иницијална листа од пет терапија је тренутна слика терапија против ковида 19 које су до сада највише напредовале. Ове терапије су већ у фази процене Европске агенције за лекове (ЕМА) и могуће је да ће бити одобрени до краја године уколико клинички подаци покажу да су сигурне и ефикасне. Комисија ради на томе да се добије што већи број терапија уз помоћ групе експерата HERA када су у питању варијанте вируса. На почетку ће то бити око десет терапија и развиће се у константно праћење, мапатуру, терапеутски развој."

У овом моменту се ради на стварању залиха већ познатог лека "ремдесивир" као и залиха других третмана: "Комисија је 8. октобра 2020. потписала оквирни споразум о заједничкој набавци лека са компанијом 'GIlead' за 500.000 циклуса лечења леком 'ремдесивир' за лечење пацијената којима је потребно снабдевање кисеоником", може се прочитати у извештају.

"Комисија је потписала више од 70 уговора о заједничкој набавци 19 лекова попут аналгетика, антибиотика, релаксаната мишића, анестетика и лекова за реанимацију укључујући и декаметазон за лечење најтежих случајева обољења од ковида 19 на одељењима интензивне неге."

Што се моноклоналних антитела тиче, Комисија је обавестила да је већ склопљен уговор за моноклоналне "казиривимаб" и "имдевимаб", потписан прошлог априла, а у току су и преговори о набавци осталих лекова.

Комесар за здравље и алиментацију Стела Киријакидес изјавила је: "Ово је први корак ка широком портфолију терапија против ковида 19. Иако је масовна вакцинација у току, вирус неће нестати и ми имамо потребу за сигурним третманима који ће бити ефикасни у борби против вируса. Наш циљ је јасан, желимо да ауторизујемо од три до пет терапија до краја године."

Четири су моноклонална антитела која су на ревизији од стране ЕМЕ, а имуносопресор који је већ ауторизован за лечење других болести код пацијената који немају ковид могао би да добије зелено светло и за ковид. Пет производа би могло добити дозволу од ЕМЕ до краја октобра.

До тада би Европска комисија требало да направи портфолио до најмање десет терапија у борби против ковида 19.

недеља, 21. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару