Читај ми!

Словенија прогласила крај епидемије, али које мере су и даље на снази

Словенија је данас прогласила крај епидемије, али неке епидемијске мере ипак остају. Kонзул Амбасаде Србије у Словенији Ивана Јакшић Матовић каже за РТС да се те мере посебно односе на затворене просторе.

Ивана Јакшић Матовић наводи да је у Словенији боља ситуација и да је, према подацима које је објавила словеначка влада, у последња 24 сата потврђено 112 случајева заразе или 4,8 одсто позитивних тестова, а умрле су две особе.

"Они врше статистику и на недељном нивоу и та статистика такође показује бољу здравстену слику у Словенији", додала је Јакшић Матовићева.

Навела је да је после скоро осам месеци словначка влада због побољшане епидемије ситуације донела одлуку о престанку епидемије која од сутра ступа на снагу.

"Упркос таквој одлуци на снази је и даље пакет епидемијских мера којих се сви који живе и бораве у Словенији морају придржавати", наглашава конзулка.

Указала је да се те мере посебно односе на затворене просторе.

"То је донекле изазвало незадовољство грађана, јер су они очекивали потпуно враћање нормалном животу с обзиром и на најаву новог заседања владе у четвртак", истакла је Јакшић Матовићева.

Словеначка влада се, како каже, темељно базирала на поштовање мера у затвореном простору и објектима од јавног значаја – где су маске и даље обавезне.

Поред тога, и систем ПЦТ остаје на снази – то су потврде да су особе преболеле, вакцинисане или тестиране. 

Навела је да ово није први пут да Словенија проглашава крај епидемије, то је учинила и пре осам месеци, али је убрзо вратила тај статус.

Што се тиче путовања наших грађана у Словенију, и пре овога донета је одлука о признавању свих тестова и потврда о вакцинацији између Словеније и Србије.

"За држављане Србије који живе и долазе у Србију важно је да је омогућен туристички боравак од јуче, а од 12. јуна Србија више није на црвеној листи – то значи да лица која из Србије у Словенију могу ући без одређивања карантина", нагласила је Јакшић Матовићева.

Објаснила је да је услов да приликом уласка приложе доказ да су најмање пет дана непрекидно боравили на продручју које није на црвеној листи или уколико је особа боравила у иностранству мање од пет дана мора приложити доказ да није боравило у држави са црвене листе, односно из Словеније до повратка у Словенију.

недеља, 21. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару