Читај ми!

Индијска варијанта коронавируса плаши италијанске лекаре

Италија је од јуче отворила највећи део земље, а Италијани су похрлили на улице градова, на ране јутарње пројекције филмова које су, иако су приказиване од 06 сати ујутру биле унапред распродате, а обожаваоци малог фудбала су освојили терене. Након годину дана Италијани су жељни нормалног живота, одлазака на позоришне представе, седења у ресторану и испијања капућина, па је и било за очекивати да се, где су временске прилике то дозвољавале, људи окупљају у кафићима, парковима и јавним местима.

И док се на ТВ екранима врти спот са текстом: "Италија се поново отвара. Да се не би вратили уназад потребно је да сви сарађујемо. Морамо стално носити маску, и на отвореном. Потребно је одржавати сигурносну дистанцу од најмање једног метра и избегавати окупљања. Наша слобода зависи од свих нас. Освојимо укус будућности", вирусолози су, као и сваки пут када мере попусте, забринути да ће то вратити земљу уназад и довести до још једног таласа, овог пута уз нове варијанте.

Индијска варијанта плаши стручњаке у Италији, а професор микробиологије Универзитета у Падови Андреа Кризанти подсећа да само у Бразилу у овом моменту круже 92 варијанте вируса.

Индијска варијанта вируса откривена је још у октобру 2020. године у региону Махарасхтра где се налази и Мумбај и у протеклих неколико месеци довела је до драматичних последица у тој земљи која броји трагичан број заражених и преминулих.

Европа се данас суочава са чињеницом да је ова варијанта вируса стигла у Швајцарску, Британију, Белгију, Немачку али и у Италију где је до јуче био регистрован само један случај у Фиренци почетком марта, да би синоћ стигла вест о томе да су заражене и две особе у региону Венето, отац и ћерка, који су се недавно вратили из Индије.

У Европи је тренутно забележено око стотинак случајева, а у свету, ван Индије, око 1000.

Министар здравља Сперанца забранио је улазак у земљу свих особа које су биле у Индији у последњих 14 дана, а на медијима се расправља о томе да ли ће досадашње вакцине бити ефикасне против те и евентуалних других варијанти.

У Латини код Рима је у току велика епидемиолошка истрага у оквиру Сик заједнице, а тестови којима су особе биле подвргнуте су послати на Институт Спаланцани у Риму, на истраживање и чекају се резултати. 

Индијска варијанта названа је Б.1.617 и представља дуплу мутацију у односу на оригинални вирус, а изгледа да је много лакше преносива и велики број стручњака сматра да ће до врхунца доћи за три недеље. Ова варијанта представља две мутације протеина Спајк које су већ познате: E484Q i L452R. Но, оно што је ново јесте да је ово први пут да се појављују у истом соју вируса.

Шта се зна о варијанти Б1.617?

До данас, пише италијански дневни лист Коријере дела Сера, нема још увек студија које са тачношћу могу да покажу колико је преносива и колики морталитет носи са собом ова варијанта, али је могуће да ће, баш попут британске варијанте, бити у стању да се брзо шири.

Директор одељења за микробиологију педијатријске болнице Бамбино Ђезу у Риму Карло Федерико Перно, изјавио је за тај лист да је присуство те варијанте у Индији мање од 10 одсто, те да је у осталим деловима света врло спорадичан.

"Ситуација у Индији је драматична, али не због ове варијанте већ зато што је у моменту побољшања ситуације у тој земљи дошло до смањења рестрикција и по мени ово је било за очекивати. Оно што морам да нагласим јесте да причамо о варијанти вируса, а не о вирусу који је настао након вакцинације и који на овај начин покушава да преживи, што се назива vaccine-escape", изјавио је доктор Перно.

Наиме, Индија је огромна земља са милијарду и 400 милиона људи, тако да у односу на Италију која има 60 милиона становника заправо Индија има мањи проценат него сама Италија (Индија броји укупно 17 милиона заражених, 192.000 преминулих, 300.000 нових зараза дневно и преминулих преко 2.000 у једном дану, док Италија броји око 300 преминулих свакодневно, иако је 13 милиона људи примило обе дозе вакцине).

Са друге стране, вирусолог, Масимо Ћикоци са Универзитета Кампус Био Медико у Риму који је задужен за медицинску статистику и молекуларну епидемиологију изјавио је да се раде истраживања на овој варијанти која поседује мутације и да сматрају да те две мутације раде у пару, те да једна чини да је друга јача, а резултат је да су лакше преносиве.

Каже да је мутација Л452Р као прекидач који укључи другу мутацију Е484Q која захваљујући новој амино киселини Q успева да боље продре у ћелијске мембране, тако да је по њему овој варијанти лакше и брже да се пренесе у односу на оригинални вирус.

Што се вакцина тиче до сада је утврђено да тренутне вакцине које су на тржишту имају нешто мању ефикасност против мутације.

Да ли ће вакцине бити мање ефикасне?

У Израелу су пронађени случајеви заразе сојем Б.1.617, а генерални директор министарства здравља Хези Левy је изјавио да је њихова прва импресија та да "Фајзерова" вакцина делује, иако парцијално, на ову варијанту. Он такође, баш попут Ћикоција каже, како преноси Коријере дела сера, да "одговор неутрализирајућих антитела је мало смањен када се ради о овој варијанти, али не и одговор линфоцита Т. То је свакако добра вест јер нам показује да су вакцине које данас имамо ипак на неки начин ефикасне. Такође чињеница да је у Италији за сада забележен само један случај значи да у земљу није ушло много људи из Индије али и то нам показује да светска вакцинација треба дасе спроводи истим ритмом свуда па и у Азији".

Ћикоци додаје да ако се вакцинишу само западне земље ситуација се неће решити јер ће из иностранства стално долазити нове варијанте и та трка са варијантама вируса би могла да постане опасна.

Професор Кризанти је, говорећи о мутацијама вируса изјавио да су вакцине Рна корисније у борби против ковида и његових варијанти јер је лакше променити их и произвести.

Још увек нисмо у ситуацији "vaccine-escape"

Италијански министар здравља Роберто Сперанца изјавио је да тренутне вакцине штите од варијанти и да још увек нисмо у ситуацији vaccine-escape, тј. покушај вируса да се одупре вакцинацији.

"Ово је изазов како за међународне стручњаке, јер имамо вирус који стално мутира па смо одлучили да обуставимо летове из Индије, а свако ко је био у тој земљи у последњих 14 дана не може да уђе у земљу. На жалост, у Италији још увек није присутан структурални програм секвенцирања вируса који би, уколико би масивно могли да га спроводимо, довео до тога да схватимо да ли се рађају нове варијанте. Парадокс је што Индија то има на националном нивоу", каже Сперанца.

Италија отворена, колики је ризик по стручњацима

Професор Кризанти упозорава да уколико је индијска варијанта вируса пронађена у Венету онда то значи да се проширила и на друге делове Италије.

"Наша земља има врло ниску способност надгледања и брзог праћења варијанти. Већ месецима говорим да је потребно направити систем надгледања који још увек не постоји", изјавио је професор Кризанти за италијанске медије и упозорио да "индијска варијанта вероватно има велику преносивост заразе и на основу мутација који је карактеришу могуће је да ће бити резистента и на вакцине".

То значи, каже Кризанти, да ако је једна особа која има ослабљени организам или хроничне болести вакцинисана те заштићена од енглеске варијанте, не мора да значи да ће бити заштићена од индијске и могуће је да ће се озбиљно разболети.

"Индијска драма нема везе само са недостатком структура и посебном здравственом ситуацијом јер ово може свуда да се деси, где постоји велико ширење вируса постоји велика могућност да ће доћи до његових варијанти а на то можемо и да додамо и да ће се створити варијанте које ће бити резистентне на вакцину. Дакле оно што понављам јесте да би требало брз вакцинисати док смо затворени. Но оно што ми у Италији радимо јесте потпуно супротн, ми отварамо земљу. То ме импресионира, невероватно је", рекао је огорчено Кризанти.

Маске је и даље потребно носити

Стручњаци упозоравају да је потребно и даље носити маску без обзира да ли смо вакцинисани, те да је она која нас заишта штити маска Ффп2, иако ју је тешко дуго носити нарочито на високим температурама што би довело до тога да је погрешно користимо и често спуштамо са носа.

Из тог разлога саветују да је боље носити хируршку маску на коректан начин и све време, било да смо напољу или унутра.

 

понедељак, 22. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару