Читај ми!

Немци спремни да производе руску вакцину

Колико до пре неколико недеља, у Немачкој, али и безмало целој Европској унији, чинило се незамисливо да неко уопште разматра набавку руске или кинеске вакцине за имунизацију становништва против коронавируса, а камоли да се помиње производња тих вакцина. Проблеми са брзином испоруке вакцина наручених и плаћених од западних произвођача повећали су притисак на званични Берлин да одбаци геополитику и отвори могућност коришћења вакцина из Русије и Кине.

"Свака вакцина је добродошла ако је одобри Европска агенција за лекове", рекла је канцеларка Ангела Меркел у јучерашњим интервјуу датом немачком јавном медијском сервису АРД.

На примедбу новинарке да Србија вакцинише много брже него Немачка, Меркелова је потврдила да "Србија вакцинише брже кинеском вакцином", додавши притом да је "свака вакцина добродошла ЕУ, али ће бити прихваћене само оне за које добијемо све потребне податке".

Меркелова и Путин о вакцини "спутњик"

Уверавајући јавност да ће ускоро бити довољно вакцина у Немачкој и да ће до краја лета сви имати прилику да добију бар једну дозу вакцине против ковида-19, канцеларка је истакла да је о овоме разговарала и са руским председником Владимиром Путином те да је "чула данас добре вести о руској вакцини".

Она се тиме осврнула на то што је научном часопису "Лансет" објављени прелиминарни резултати треће фазе клиничких испитивања руске вакцине у којима се наводи да је њена ефикасност 91,6 одсто.

Меркелова и Путин су о вакцини "спутњик" разговарали 21. јануара али се о детаљима разговора мало тога чуло у немачкој јавности.

Чак и када је недељу дана касније објављена вест да је Русија понудила ЕУ 100 милиона доза вакцине "спутњик", у немачкој јавности се више говорило о геополитичкој игри вакцинама него могућности да заиста 50 милиона људи, то јест више од 11 одсто становништва ЕУ буде вакцинисано руском вакцином.

Међутим, у Немачкој се увелико сарађивало са Русима по овом питању.

Могућа производња у Саксонији Анхалт

Према сазнањима регионалног јавног медијског сервиса МДР, у потрази за партнером са којим би производили вакцину "спутњик" руски произвођачи су већ у разговорима са једном фармацеутском компанијом у немачкој покрајини Саксонија Анхалт.

МДР истиче да им је ову информацију потврдило и савезно министарство здравља, али и да су још непознати садржај и детаљи ових поверљивих разговора.

Како истичу, иницијатива за разговоре је дошла од московског Института Гамалеја и Руског државног фонда за директне инвестиције, а о могућој производњи руске вакцине у Немачкој се разговара са компанијом "ИДТ Биологика", која има постојења у немачким градовима Десау и Магдебург, али и у САД.

Сва је прилика да се разговара о могућностима производње у постројењу у Десау, које постоји више од 100 година и производи вакцине већ деценијама. "ИДТ Биологика" је, иначе, у власништву немачке породичне компаније "Клоке груп".

Немци помажу Русима

Осим тога, немачки Институт Паул Ерлих, који је у Немачкој надлежан за одобравање и процену вакцина, у контакту је са руским властима поводом одобрења које је руској вакцини потребно од Европске агенције за лекове.

"Саветујемо колеге томе који су предуслови за добијање одобрења ЕУ", рекао је први човек овог института Клаус Цихутек.

Како преносе немачки медији, Европска агенција за лекове ће прво испитивање захтева за одобрење руске вакцине одржати овог месеца.

Напрасно су и немачки медији почели да разматрају могућност да увоз руске и кинеске вакцине олакша ситуацију и убрза вакцинацију у ЕУ. Само који дан пре канцеларке, и немачки министар здравља Јенс Шпан је истакао отвореност за руску и кинеску вакцину, уколико добију одобрење ЕУ.

"Ако је вакцина безбедна и ефикасна, без обзира на земљу у којој је произведена, она може помоћи у сузбијању пандемије", рекао је за Шпан у недељном издању "Франкфуртер алгемајне цајтунга", истичући да је одлучујуће то да прође европску процедуру и добије одобрења Европске агенције за лекове.

Према његовим речима, он не види суштинску препреку за коришћење кинеске и руске вакцине против ковида 19.

среда, 24. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару