Читај ми!

Меркелова и Макрон: Пандемија прилика за нови свет солидарности и сарадње

Пандемија коронавируса пружа шансу за нови поредак светске политике, сматрају немачка канцеларка Ангела Меркел и председник Француске Емануел Макрон, као и други светски политичари.

"Свет ће након пандемије бити другачији", нагласили су Меркелова и Макрон у тексту за Франкфуртер алгемајне цајтунг (ФАЗ).

Актуелна криза, сматрају, пружа могућност да се ефикасном сарадњом, солидарношћу и координацијом поново постигне консензус о међународном поретку, како додају, поретку који би се ослањао на мултилатерализам и владавину права.

Текст су, поред Меркелове и Макрона, потписали још и председник Сенегала Маки Сал, као и генерални секретар УН Антонио Гутерес, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и председник Европског савета Шарл Мишел.

"Kовид 19 криза је највећи тест светске солидарности", подвлаче они, додајући да су, и да је само једно место на свету погођено овим вирусом, угрожени сви људи и привреде широм света.

Из тога, истичу, неопходно је повући поуке за будуће кризе.

"Уместо културе и вредности користити једне против других, морамо градити на интегративнијем мултилатерализму. При томе морамо пазити на све наше разлике, као и наше заједничке вредности које су део Kонвенције о људским правима", подвлаче светски званичници.

Истичу да није само пандемија та која захтева снажан и међународно координисани одговор, наводећи као пример даљих изазова као што су глад, екстремно сиромаштво, болести, економски потреси, конфликти и климатске промене.

"Више демократије и равнoправности, мање национализма"

Затражили су снажније залагање за демократију, образовање и равноправност, те и против национализма и протекционизма.

Предлажу тешњу сарадњу у оквиру међународних форума као што су Г-7 или Г-20.

У здравству, затражили су праведнији и убрзани приступ тестовима, лечењу и вакцинама.

У заједничком тексту осврнули су се и на климатске промене истичући да све владе, компаније, градови и финансијске институције треба да учествују у смањењу емисије штетних гасова.

"Заштита животне средине и здравља, као и социјалних стандарда мора бити у фокусу наших економских модела и истовремено омогућити потребне иновације".

Морамо осигурати да глобални развој обухвати сваког. Морамо сада пружити појачану подршку земљама у развоју, посебно у Африци", закључује се у заједничком тексту.

среда, 24. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару