СЗО: Број заражених у свету удвостручио се за шест недеља; Фаучи се нада вакцини у октобру

У свету је коронавирусом заражено више од 16,5 милиона људи, а од последица ковида 19 преминуло преко 650.000 оболелих. Најгоре је у САД, Бразилу, Индији. Америчка влада удвостручила је на скоро милијарду долара улагање у развој потенцијалне вакцине против ковида 19, америчке компаније "Модерна". Од данас нове мере за улазак у Аустрију – обавезан пи-си-ар тест. У Црној Гори још 95 заражених. Три нова жаришта у Кини.

Из Шпаније поручују да је земља безбедна и да је коронавирус под контролом. Бележе раст броја заражених у Барселони, Мадриду и Сарагоси. У многим регионима, обавезно је ношење маске у свим ситуацијама, тамо где је критично, грађанима се саветује да остану код куће.

Проблем, онај економски, задала им је британска влада изненадном одлуком да Шпанију скине са списка земаља које су сигурне за путовања.

Мало је било времена да се британски туристи врате на време и избегну двонедељни карантин.

Одлуку покушава да оправда британски министар спољних послова.

"Не можемо да се извињавамо. Како бројеви у Шпанији расту, морамо да доносимо брзе и одлучне мере и смањимо ризик од новог таласа", каже Доминик Раб, британски министар спољних послова. 

Нови удар и у Француској. Премијер Жан Кастекс из економских разлога не жели повратак на потпуни карантин. Најављује да ће путници који се враћају из 16 високоризичних држава бити тестирани чим стигну у Француску.

О томе размишља и Немачка, у којој је много мањих жаришта.

Вирус ушао и у Северну Кореју 

У Италији, коју је епидемија у марту и априлу готово уништила, упозоравају да борба није готова. Влада ће од парламента тражити подршку да продужи ванредно стање најмање до 31. октобра.

Опаки вирус ушао је у Северну Кореју. Сумња се да је реч о особи које је покушала илегално да пређе границу. Ким Џонг Ун, севернокорејски лидер, одржао је хитан састанак са здравственим званичницима, након чега је одлучено да се уведу карантин и забрана кретања у пограничном граду Кесонг.

Црни рекорд у Аустралији 

Црни рекорд у Аустралији од када се болест појавила – у једном дану преминуло је 10 особа. Епицентар епидемије је држава Викторија. Расте број заражених упркос строгим мерама карантина.

Неславно прво место по броју заражених и умрлих држе Сједињене Државе, следе Бразил, Индија и Јужна Африка.

И док се у Америци воде дебате о отварању школа и обавезном ношењу маске, уз суморне процене о стопи смртности, Доналд Трамп жели да амерички грађани имају оно што им је потребно током овог времена без преседана.

Ту су новац и програми. Ресорни министар најављује наредни пакет помоћи и чекове од 1.200 долара, који би могли да стигну у августу.

среда, 31. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару