Нови случајеви на Новом Зеланду после 24 дана, затварају се школе у Пекингу

У свету је забележено више од 8,1 милион случајева заразе коронавирусом, док је од последица инфекције преминуло преко 439.000 људи. Опоравило се преко 4.200.000. Због нових случајева у Пекингу, забрањено је високоризичним особама да напуштају град и укинуте су неке саобраћајне линије које повезују престоницу са остатком Кине. Након што су надлежни у САД повукли одобрење за хитну употребу хидроксихлорокина и хлорокина, председник Доналд Трамп изјавио је да су друге земље доставиле "сјајне извештаје" о ефикасности тих лекова.

У свету је од коронавируса до сада зараженa 8.118.671 особа, умрло је 439.198 људи, а опоравило се 4.216.319 хиљада пацијената, показују подаци са сајта worldometers.info.

Забрињава ситуација у Пекингу где је регистровано 100 нових случајева заразе, упозорила је Светска здравствена организација, па су градске власти предузеле рестриктивне мере, пре свега у области транспорта.

Због нових случајева заразе, високоризичним особама је забрањено да напуштају Пекинг и укинуте су неке саобраћајне линије које повезују престоницу са остатком Кине.

Ву Џуњу, епидемиолог Кинеског центра за контролу и превенцију болести истиче да ће број нових случајева вируса у Пекингу у наредна три дана бити кључан да би се могао предвидети развој епидемиолошке ситуације у граду.

Први нови, потврђени случај, како је додао, датира од 11. јуна, а градске власти су реаговале одмах применивши правовремене и ефикасне мере.

Према његовим речима, они који су заражени симптоме ће показати данас или сутра, па ако не буде нових случајева наредних дана то значи да ће нова епидемија бити под контролом.

"Два могућа извора заразе у Пекингу"

"Када је реч о затвореној пијаци, постоје две могућности за извор заразе - да је то од производа који су стигли из других земаља или да је неко ко је посетио ту пијацу био носилац вируса, са благим симптомима или асимптоматичан, а да је затим вирус проширио пре него што је то могло да се установи", наводи Ву Џуњу.

Власти Пекинга су обезбедиле снабдевање основним намирницама грађана у 11 стамбених четврти, које су од суботе у карантину. Тешко погођени су и власници тезги на затвореној пијаци.

У међувремену, кинески стручњаци су завршили анализу структуре генома нових случајева вируса како би покушали да открију извор заразе.

У САД повучено одобрење за коришћење лека 

У САД је Управа за храну и лекове, иако је у марту одобрила коришћење два антималаријска лека за лечење оболелих од вируса сада повукла одобрење, наводећи да је примила чак 390 извештаја о компликацијама које изазива њихова употреба, 100 се односи на озбиљне срчане проблеме.

Незадовољан одлуком је председник Доналд Трамп.

"Добио сам извештаје о одличним резултатима употребе тих лекова у Француској, Шпанији и другим земљама, али то не признаје наша Управа за храну и лекове. Ја то не разумем. Због чега су повукли одобрење? Знам много људи који су били узбуђени због позитивних резултата коришћења једног од тих лекова", рекао је Трамп. 

У Француској, где су рестриктивне мере од јуче додатно ублажене, број умрлих је повећан за 29, и износи 29.400, по чему је та земља на петом месту у свету. Ипак, већ шести дан број умрлих је мањи од 30.

Из Женеве су државе које су обуздавале преношење вируса упозорене да морају бити спремне на могућност поновног пораста броја случајева.

СЗО: Више од 100.000 нових случајева дневно

Генерални директор СЗО Тедрос Гебрејесус навео је да у последње две недеље има више од 100 хиљада нових случајева вируса дневно, а готово 75 одсто њих су из 10 држава, углавном из Северне и Јужне Америке, као и јужне Азије.

"Примећујемо и већи број случајева у Африци, Источној Европи, Централној Азији и на Блиском истоку. Чак и државе које су показале да су способне да спрече преношење вируса, мораће да остану на опрезу", рекао је Гебрејесус.

Први човек Светске здравствене организације нагласио је да су била потребна два месеца да се достигне првих 100 хиљада пријављених случајева, а да је то сада дневна норма.

петак, 02. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару