Црна Гора пред гашењем епидемије, Грчка ће примити италијанске туристе

Више од 6,2 милиона људи широм света је заражено коронавирусом, а од последица заразе преминуло је преко 371.000 људи. Опоравило се више од 2.7 милиона особа. Највише је заражених и преминулих у САД где преко 105.000 људи умрло а преко 1.8 милиона заражено. По броју заражених следи Бразил са више од пола милиона случајева заразе.

Месецима је Латинска Америка гледала како остатак света пати од коронавируса док тај континент није постао "нови епицентар". Тренутно у 33 земље ове регије постоји 920.000 потврђених случајева коронавируса и готово 50.000 мртвих, али бројке и даље расту.

Док број преминулих и заражених у САД-у, Европи и Азији пада, Латинска Америка сада је једина светска регија у којој епидемија несумњиво достиже нове врхунце.

Погрешне одлуке националних влада у комбинацији с јединственим економским и јавноздравственим стањем у Латинској Америци довеле су до тешке епидемиолошке ситуације. Стручњаци су готово једногласни у мишљењу да ће се ствари веројатно и погоршати.

Панамеричка здравствена организација верује да ће се епидемија одржати на садашњем нивоу бар још неколико недеља. 

Привредни опоравак могао би постати још изазовнији. Уједињене нације прогнозирају да ће БДП регије пасти 5,3 посто а око 30 милиона људи могло би пасти у сиромаштво.

Пример Вијетнама 

С друге стране, када је епидемија коронавируса била на врхунцу, а остатак света окренуо се према примерима из Азије не би ли пронашао најбољу стратегију за обуздавање ширења ове нове болести, највише пажње посвећено је Јужној Kореји, Тајвану и Хонг Kонгу. Али прича једне државе прошла је неозапажено. Ради се о Вијетнаму.

Земља с 97 милиона становника до данас није известила ни о једној смрти повезаној с коронавирусом, а закључно са суботом има само 328 потврђених случајева, упркос дугој граници с Kином и милионским посетама из те земље.

Податак да Вијетнам има тако мало пријављених случајева заразе и ниједан смртни случај још је значајнији ако се узме у обзир да је то земља с ниским средњим дохотком и с много мање напредним здравственим системом од осталих у њеном суседству. Вијетнам има само осам лекара на 10.000 становника.

Након што је три недеље био у карантени, Вијетнам је крајем априла укинуо правила о социјалној дистанци а више од 40 дана нема пријављених локалних случајева заразе.

петак, 02. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару