У Италији не престаје полемика због маски с Мусолинијевим ликом

Два дана након објављивања вести о маскама са Мусолинијевим ликом полемике у Италији се не стишавају. Маске које је направила компанија из Соне "Сан Ђорђо ин Салици", у провинцији Верона - како је пренео дневни лист Република, изазвале су контроверзне критике и коментаре на друштвеним мрежама.

Маске са ликом Бенита Мусолинија и натписом "Ходајте, градите и по потреби се борите и победите!", једна је од Дучеових познатих изјава.

Међутим, није било само негативних ставова, већ и оних који су изразили позитивна мишљења о иницијативи. Између осталог, други слични производи могу се наћи на веб сајту посвећеном Мусолинију.

Партија Либери е Угуали тражи од председника региона Заје да интервенише у циљу одбране имиџа региона Венето јер није могуће да се за време пандемије производе маске са ликом диктатора, фашисте и крвника.

"Ми смо нешто сасвим друго, ми смо територија на коме су се водиле борбе за одбрану од фашизма, земља мира и демократије. Морамо да потврдимо наше вредности пред овим чином носталгије која не поштује историју, која је против Италијана и против региона Венето", казао је Пјеро Рузанте, регионални саветник из странке Либери е Угуали Венето, тражећи од председника региона да заузме одлучну позицију и одреагује на појаву и производњу ових фашистичких маски.

И Италијанска левица сматра да је само ово фалило у тешком моменту за Италију и да људи не треба да забораве да маске служе за личну заштиту, те ко носи оне са Мусолинијевим ликом једноставно чини нешто неприхватљиво.

Истог су мишљења и припадници других партија који сматрају да је величање фашизма преко маски које су нешто што нам у овом моменту свима спашава живот потпуно неприлично, дрско и дело кукавица.

Први који је подигао глас против ових маски био је припадник демократске странке Винћенцо Д'Ариенцо рекавши да међу многим стварима које се могу догодити у пандемији, продаја маски за појединачну заштиту са ликом фашистичког вође величајући га и фаворизујући фашизам јесте за одлучну осуду.

"Са једне стране се боримо за људске животе а са друге стране постоје појединци који, у потрази за профитом, користе политичку пропаганду и шире лик убице који нас је тровао мржњом према другим народима. Надам се да ће Верона учинити нешто против оних који још једном блате њено име", поручује Винћенцо Д'Ариенцо.

недеља, 04. август 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару