Французи поново могу напоље без одобрења власти, Русија трећа у свету по броју оболелих

У свету је коронавирусом заражено скоро 4,2 милиона људи, а број смртних случајева премашио је 280.000. Од ковида 19 опоравило се готово 1,5 милиона људи. Портпарол Мајка Пенса саопштио је да потпредседик САД није у самоизолацији, како су медији претходно јавили, иако је његова сарадница заражена. Русија трећа у свету према броју оболелих. Широм Европе се ублажавају мере. Французи од данас могу да изађу из домова без одобрења власти. У Републици Српској почели да раде кафићи, фризерски салони, јавни превоз...

Од ковида 19 широм света је преминуло 283.868 људи, показују подаци сајта worldometers.info.

Највише заражених и преминулих је у САД. Умрлих је 80.787, регистровано је 1.367.638 заражених, а од инфекције се опоравило 256.336 људи.

Истовремено, број умрлих и хоспитализованих пада у европским земљама које су биле најизложеније коронавирусу, попут Шпаније и Италије.

Међутим, у Русији и земљама централне и јужне Америке број заражених драстично расте последњих дана. У Русији је број заражених прешао 209.000, а велики пораст оболелих и умрлих бележе и Бразил и Мексико.

Јужна Кореја и Кина бележе благи раст новозаражених коронавирусом после неколико недеља стагнације и страхују од новог таласа епидемије.

Кина је регистровала 17 нових случајева заразе, што је највећи дневни пораст од 28. априла.

Што се тиче региона, у Републици Српској регистрована су 24 нова случаја, чиме је број заражених повећан на 1.129, рекао је министар здравља Ален Шеранић.

Широм Европе се ублажавају мере

У земљама широм Европе ублажавају се рестриктивне мере, уз наду да то неће довести до другог таласа заразе.

У Француској, настава у основним школама почиње данас, али са малим бројем ученика, а продавнице одеће, књижаре, фризерски салони и цвећаре биће отворене, док ресторани, биоскопи и барови остају затворени, наводи Би-Би-Си.

У Белгији, данас се отвара највећи део објеката, али уз мере друштвеног дистанцирања, а ресторани, барови и кафићи до даљег ће бити затворени.

У Холандији, основне школе делимично настављају са радом данас, а библиотеке, физиотерапеутске ординације, школе за обуку возача и фризерски салони такође ће бити поново отворени.

У Швајцарској, настава у основним и средњим школама се наставља, али уз мањи број ученика по одељењу, а ресторани, књижаре и музеји такође могу бити отворени, мада уз одређена ограничења.

У неким деловима Шпаније, биће дозвољена окупљања у групама до десет људи, а ресторани са просторима на отвореном у њима могу да услужују муштерије уз придржавање мера друштвеног дистанцирања.

Када је реч о Великој Британији, један део ограничења кретања биће ове седмице ублажен у Енглеској, али ће у другим деловима земље на снази остати рестриктивниије смернице.

У Данској је од данас дозвољено поновно отварање тржних центара, а у Пољској хотели могу да наставе са радом од ове седмице, мада за стране туристе и даље важи двонедељни карантин.

недеља, 04. август 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару