Читај ми!

Ђерлек: Погоршава се епидемијска ситуација у Европи – вероватно ће се пренети и код нас, потребан опрез

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек наводи за РТС да је број новозаражених на дневном нивоу забрињавајући. Истиче да нема места за панику, али да и те како има за опрез, праћење и посматрање. "Око 2.000 новозаражених и 400-450 хоспитализованих, око 30 људи који су нам на респираторима и 10 до 15 људи који губе живот ипак су забрињавајући бројеви", наводи Ђерлек.

Мирсад Ђерлек наводи да се погоршава епидемијска ситуација у целој Европи.

"Вероватно ће се то пренети као и увек и код нас, зато ми морамо бити спремни. Нема места за панику, али и те како има места за опрез, праћење и посматрање", истиче Ђерлек.

Указује и да је број новозаражених на дневном нивоу у Србији забрињавајући.

"Један огроман број људи је заборавио да је коронавирус ту. Ми свакодневно имамо 2.000 па и више новозаражених, не бројећи податке током викенда који су нешто мањи, али 2.000 новозаражених и 400-450 хоспитализованих, око 30 људи који су нам на респираторима и 10 до 15 људи који губе животе ипак су забрињавајући бројеви", наводи Ђерлек.

Потребно примити четврту, бустер дозу 

Најугроженије су, каже, старије особе које имају придружене болести, али упозорава да смо сви ми подложни инфекцији јер вирус пробија имунитет код вакцинисаних и природно стечен имунитет, и зато су нам потребне, додаје он, нове вакцине.

"Јер вакцина више не штити 95 одсто, али штити у овом тренутку 70 процената, што је врло добро. Тако да ми морамо и даље иницирати да људи приме и четврту или бустер дозу. Ако у овом тренутку таквих људи имамо око 93.000, а у популационој групи рањивих, осетљивих људи имамо 300 до 350, значи да нам нису сви наши пацијенти, наши суграђани заштићени од снаге, опасности омикрона, затим имамо 30-ак људи на респираторима и 10 до 15 људи који губе живот. Зато морамо наставити кампању како повећати број људи који ће примити четврту дозу", каже Ђерлек.

Епидемијским мерама и вакцинацијом против ковида 19 

Указује да су епидемијске мере и даље на снази, али да се оне скоро и не поштују.

"Вакцинација и поштовање епидемијских мера су две основне ствари које могу да нас спасу да не завршимо на респиратору или изгубимо живот", истиче Ђерлек.

Коронавирус је, указује Ђерлек, успео да преживи и остаће на планети због недовољног обухвата вакцинације и због еволуције вируса.

"У каквом ће он облику остати је питање, ја се надам да ће то бити неки сезонски, ендемски облик, али дефинитивно не можемо рећи да ћемо потпуно победити и искоренити коронавирус. Мораћемо да се боримо да имамо што мање последица у неком наредном периоду", наводи Ђерлек.

Позив грађанима на вакцинацију против сезонског грипа

Позвао је грађане да се вакцинишу против сезонског грипа јер се, како каже, очекује да ове године интензитет односно јачина грипа буде већа. 

"Да искористимо да се вакцинишемо како не би дошло до судара короне и грипа код осетљиве групе јер може бити опасно по живот", закључио је Ђерлек. 

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару