Читај ми!

Несташица лекова за корону, директорка РФЗО: Србија обезбедила довољне количине

Србија је обезбедила довољне количне лекова за позитивне на ковид, изјавила је за РТС директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић. Истиче да су кључни лекови обезбеђени за све групе пацијената: од најлакших форми инфекције до најтежих, које захтевају хоспитализацију.

Европске земље већ данима бележе пораст броја заражених од коронавируса, а додатни страх се шири јер нема довољно лекова.

Србија, за разлику од појединих земаља у Европи, као и у нашем региону, једна је од ретких која је обезбедила кључне лекове за све групе пацијената, као и за све фазе болести.

Директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић изјавила је за РТС да Србија има довољне количине лекова за коронавирус. "Обезбеђени су кључни лекови за ковид, али и сви други лекови за све групе пацијената: од најлакших форми ковида до најтежих које захтевају хоспитализацију", истиче Радојевић Шкорићева.

Наводи да је наша земља у сваком тренутку имала лекове за позитивне на ковид.

"Осим кључних лекова, за ковид су важни и остали лекови који се користе у интензивним негама: антибиотици, антихистаминици, анестетици... И ове лекове смо обезбедили у довољним количинама", наглашава директорка РФЗО.

Према њеним речима, у овом тренутку се највише користе антивирусни лекови, те каже да и њих има у довољним количинама за јесен.

"Србија је на почетку ковида ставила приоритет да се набави апсолутно све, не само лекови већ и заштитна опрема, апарати... Сведоци смо да се није десило да је у било ком тренутку пацијент без тога остао", наводи Радојевић Шкорићева.

Мутације вируса и лекови 

Међу првима смо успели да набавимо неутралишућа моноклонска антитела и антивирусне лекове. Директорка РФЗО истиче важност те набавке, због мутације коронавируса.

"Ако немате лек у моменту када у таласу доминира одређени вирус, онда вам тај лек касније није потребан. Зато је битно да га набавите на време. Антивирусни лекови спречавају размножавање вируса и настанак теже форме болести и хоспитализацију", наглашава гошћа Јутарњег програма.

О вантелесној оплодњи

Недавно је померена старосна граница за вештачку оплодњу. Директорка РФЗО каже да је 50 жена које су старије од 43 године упућено на на вантелесну оплодњу о трошку државе.

Према њеним речима, 2019. године упућено је 4.300 парова на вантелесну оплодњу, 2020. упућено је 300 парова више, а прошле године скоро дупло више – 7.300.

"Ове године, у односу на исти период прошле године, упућено је 600 парова више на вантелесну оплодњу", каже директорка РФЗО.  

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару