Читај ми!

Ко треба нарочито да се чува у седмом таласу коронавируса

Тек смо на почетку августа, а већ смо забележили рекордан број тестираних на коронавирус. Расте и број позитивних, и то је готово свака трећа особа, а има дана када је на тесту позитиван и сваки други грађанин. Ко сада оболева и са каквом клиничком сликом? Који су савети за грађане који иду на годишњи одмор у земље са великим бројем заражених?

Проф. др Татјана Аџић Вукичевић, директорка Ковид болнице Батајница, каже да тренутно имају 250 пацијената, од којих је 12 у критичном стању и интубирани су.

Напомиње да су више од 80 одсто њих старији суграђани у седмој, осмој или деветој деценији. Најстарији пацијент је 96-годишња жена из старачког дома.

Околности под којима се заразе су, каже, непознате, а у болницу долазе у тешком општем стању.

"У овом седмом таласу долазе нам изузетно тешки и стари болесници, махом непокретни или тешко покретни, имају бројне придружене болести респираторног система, кардиолошке болести, бубрежну инсуфицијенцијУ и знатан је број пацијената са малигним болестима у терминалним фазама", навела је проф. др Аџић Вукичевић.

Болница у Батајници има 930 постеља, тако да је тренутно заузета једна четвртина капацитета.

"Од почетка јула се драстично повећава број пацијената, у односу на 1. јул имамо их десет пута више. Очекујем да ће број да се повећава, али да болница неће бити дупке пуна као у септембру или децембру проошле године. Спремни смо за сваку ситуацију. На дневном нивоу имамо до 40 нових пацијената, а трудимо се да их толико и отпустимо", истакла је директорка болнице у Батајници.

Њен савет је да чувамо старе и оне који болују од других болести, да им прилазимо с пажњом, љубављу, али и с маском.

"Маске треба да буду саставни део опреме у свим здравственим установама, старачким домовима, бањама, рехабилитационим центирма и максимално конторлисати забране посета", каже докторка Аџић Вукичевић.

Деменција отежава лечење пацијената

Психијатар др Мирко Долић из Војне болнице Карабурма каже да имају 42 пацијента, од којих су четири у тешком стању, а 30 на кисеоничкој подршци. И у тој болници су пацијенти претежно стари, са придруженим болестима и деменцијом.

Овај талас је погодио геријатрију и како гледамо развој епидемије од марта 2020, сви се мењамо, мења се сам вирус, долазе нови сојеви, мењамо се и ми, пригхватамо нове протоколе, мења се популација.предоминантно старе особе са или без придруженом деменцијом.

Истиче да пацијенти са деменцијом лако улазе у акутне мождане синдорме и то отежава лечење - скидају кисеоничку потпору, чупају катетере, а ако се делиријум појави у склопу ковида смртност је чак 70-80 одсто.

Др Долић апелује на то да се посете у установама социјалне заштите забране, како би се заштитили стари који су највише погођени седмим таласом коронавируса.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару