Помоћ "Фондације Ана и Владе Дивац" за најугроженије ромске породице

"Фондација Ана и Владе Дивац" у сарадњи с "Групом 484" и уз подршку Амбасаде Краљевине Норвешке у Србији, помаже више од 50.000 најугроженијих грађана у 12 градова Србије. Ромским удружењима биће подељено преко 700 пакета. Вредност помоћи је 200.000 евра.

У организацији "Фондације Ана и Владе Дивац" и локалних партнера обезбеђени су пакети помоћи за најугроженије припаднике ромске популације у београдским насељима. 

Кроз пројекат "Помоћ најугроженијим суграђанима у борби с Ковидом 19", обезбеђено је 10.000 породичних пакета с основним намирницама и хигијенским средствима, који ће бити подељени породицама с једним родитељем, корисницима народних кухиња, вишечланим породицама, становницима нехигијенских насеља, породицама које брину о деци или одраслима с инвалидитетом, као и појединцима који живе и раде на улици.

Пројекат реализује "Фондација Ана и Владе Дивац" у сарадњи с "Групом 484" и уз подршку Амбасаде Краљевине Норвешке у Србији.

Вредност пројекта је 200.000 евра, а обезбедила их је Амбасада Краљевине Норвешке. 

У току је други круг поделе пакета најугроженијим суграђанима и то у Шапцу, Ужицу, Прибоју, Врању, Београду и Ћуприји.

Током јуна први пакети су подељени у Сомбору, Лесковцу, Београду, Суботици, Чачку, Нишу, Лесковцу и Прокупљу.

"Овом приликом желимо да се захвалимо нашим партнерима на пројекту - "Групи 484" и Амбасади Краљевине Норвешке у Србији", рекла је Ана Кошел, директорка "Фондације Ана и Владе Дивац".

Ромским удружењима у Београду биће подељено 700 пакета намењених вишеструко угроженим грађанима који живе испод линије сиромаштва углавном у подстандардним насељима у Сремчици, Железнику, Раковици, Старом Сајмишту, Болечу, Ритопеку, Винча, Умчарим, Великој Иванчи, Ропочеву, на Бежанији, Лединама и у насељима Мали Лесковац и Мало брдо.

Због тренутне ситуације с епидемијом ковид 19 волонтери "Удружења хуманитарни центар Ром Обреновац" испоручиће део пакета корисницима на кућне адресе и с минималним бројем долазака у удружења како би се ризик излагања најугроженијих група вирусу свео на минимум.

"Током кризе изазваном пандемијом Роми су се нашли на рубу егзистенције јер већина њих у Србији живи од сезонских послова, сакупљања секундарних сировина и на тај начин издржавају своје породице. Смањена им је могућност да зарађују и сада су им услови за живот још тежи", изјавио је Томислав Јовановић из Хуманитарног центра у Обреновцу.

Оценио је да је у овом тренутку ова помоћ од великог значаја ромским и неромским породицама.

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару