Читај ми!

Србија добија скоро 12 милиона евра од ЕУ за борбу против коронавируса

Европска комисија наменила је Србији скоро 12 милиона евра, како би допринела борби против Ковида-19, у оквиру Европског фонда солидарности.

Ова средства биће усмерена на хитну подршку становништву и мере превенције, праћења и контроле ширења болести, као и за медицинску и личну заштитну опрему. Иста средства намењена су и као надокнада трошкова које је Србија претходно имала у борби против пандемије, саопштила је делегација ЕУ у Србији.

Донација потиче из Европског фонда солидарности (ЕУСФ), и део је већег пакета од 530 милиона евра. Планирано је да укупна помоћ буде усмерена ка 17 земаља чланица и три земље кандидаткиње, међу којима је и Република Србија.

Подршка Фонда солидарности ЕУ има за циљ јачање националног капацитета да одговори на ову непрекидну борбу, уз истовремено ублажавање притиска на финансије Србије надокнађивањем дела трошкова Србије за куповину личне заштитне опреме, медицинске помоћи укључујући лекове и лабораторијске анализе, издатака за посебне помоћи становништву, подршка одржавању хитних служби, санација зграда и објеката и друго, наводи се на сајту Делегације ЕУ у Србији.

Конкретно, Србија ће у овом пакету помоћи добити тачно 11,968,276 евра, што је значајно већа донација од оне коју су добиле неке од земаља чланица.

Након што Европски парламент и Европски савет одобре одлуку Комисије, средства ће бити дистрибуирана државама.

"Фонд солидарности ЕУ је конкретна демонстрација европске солидарности, никога не оставља на цедилу. Од свог настанка пружио је ефикасну помоц́ милионима људи у невољи током тешких времена. Као део одговора ЕУ на пандемију коронавируса, ЕУСФ поново испуњава своју основну мисију", изјавила је Елиза Фереира, комесарка за кохезију и реформе.

"ЕУ је финансирала запослење српског медицинског особља"

Шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Сем Фабрици изјавио је да су подржали од почетка  пандемије донацијама од 17 милиона евра, које су обезбедиле транспортне капацитете заштитне опреме попут маски и рукавица, респираторе, контејнере за тријажу и возила хитне помоћи.

"ЕУ је финансирала запослење српског медицинског особља, које је до данас обавило више од милион здравствених интервенција, попут тестирања, вакцинације људи и лечења пацијената оболелих од ковид 19", рекао је Фабрици.

Наводи да актуелна донација Фонда солидарности ЕУ јесте још један важан и конкретан допринос Европске уније српском народу, у пуном духу солидарности и додаје да је тај снажан политички сигнал Србију, кандидата за чланство, ставља на исти ниво са државама чланицама ЕУ.

Министарка за европске интеграције и Национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић упутила је 18. јуна 2020. године Европској комисији у име Републике Србије пријаву за Фонд солидарности. Припремила ју је Посебна радна група Владе Србије, на чијем је челу управо била министар за европске интеграције.

Јоксимовићева је нагласила да је оваква одлука и јасан показатељ конкретне користи коју наша земља има од приступања ЕУ, која директно утиче на квалитет живота сваког од нас.

"Учествујући у овом процесу, Србија је показала да има капацитете да успешно припрема пријаве и да користи средства из Фонда солидарности под истим условима као и пуноправне чланице Европске уније", навела је Јоксимовићева.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво