Норвешка и ЕУ донирале медицинску опрему Србији

Норвешка и Европска унија донирале су Србији медицинску опрему неопходну за борбу против заразне болести ковид 19. Захваљујући на опреми, председник Александар Вучић је рекао да ће донација ојачати капацитете Србије.

Председник Вучић захвалио је на тој помоћи, јер ће, како је истакао, она знатно ојачати капацитете здравственог система Србије, не само у Београду већ и у другим деловима земље, градовима на југу...

"Много хвала и ЕУ и Норвешкој. Уложили сте велике велике напоре за ову помоћ и грађани Србије ће ово ценити", рекао је Вучић.

Истакао је да ће донирана опрема помоћи у борби против ковида 19, али ће много значити и након епидемије.

"Ово је за нас веома важно, а да будемо искрени, реч је о веома вредној опреми", истакао је Вучић.

Председник је навео да је Србија уложила много новца у набавку опреме, јер се боримо и бринемо за животе људи.

Србија ће, према Вучићевим речима, захваљујући донацији Норвешке и ЕУ добити 120 респиратора и 100 посебних монитора за борбу са ковидом 19.

Вучић је рекао да данас стиже 50 респиратора и 100 монитора, као и да ће стићи касније још 70 респиратора.

"Србија се спрема већ за други талас, а овај магацин је данас најпунији. Србија је спремна, пошто смо успели себе да обезбедимо, али и другима да помогнемо", рекао је Вучић и истакао да ништа од тога не бисмо успели да није било велике помоћи наших пријатеља.

Истакао је да ће Србија имати много респиратора, као и кревета интензивне неге у будућости, по чему ће се, каже, мерити снага једног здравственог система.

Рекао је да ће болнице у Србији бити потпуно опремљене за плућне, кардиоваскуларне, као и онколошке болести.

"Поносићемо се нашим здравственим системом у будућности", поручио је Вучић.

Такође, истакао је да ће Србија у будућности, поред градње клиничких центара, развијати здравствени систем и да сва најбоља опрема која је набављена неће остати у Београду, Нишу и Новом Саду, већ да ће бити распоређена у друге градове широм Србије.

Опрему ће добити градови попут Врања, Лесковца, Пирота, Прокупља, Зајечара, Бора, Јагодине, Ужица, Ваљева...

"Желимо да имамо неупоредиво виши ниво здраве заштите него што смо имали до јуче", истакао је Вучић и захвалио ЕУ и Норвешкој на тој веома важној донацији.

Истакао је да постоји велики пријатељство између Србије и Норвешке као и српског и норвешког народа, које спаја сличан менталитет и емоције.

Вучић је додао да то пријатељство траје још од судбине наших интернираца у Норвешкој.

Захвалио је посебно амбасадору Норвешке у Београду са којим се, како каже, састао пре 45 дана, када је та земља обећала помоћ, а која је данас стигла.

Вучић је захвалио и шефу Делегације ЕУ у Србији Сему Фабрицију на вредној донацији.

Председник је рекао да само заједно можемо да победимо бројне изазове који су пред нама током лета, али и много више током јесени и зиме.

Надам се да ћемо имати још овако добрих вести, додао је Вучић.

Фабрици: Данас је дан солидарности и сарадње

Данас је добар дан, дан солидарности и сарадње, поручио је шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Фарбици је указао да није само Србија погођена вирусом, већ цела Европа и свет, те да су сви одлучни да се боре и да сарађују у борби против ковида 19.

"ЕУ је уз Србију од првог дана у овој борби", истакао је Фабрици и подсетио да је први уговор потписан са Србијом још 20. марта, а по којем је ЕУ покрила трошкове транспорта више карго авиона, до данас њих 12, који су допремили 500 тона опреме.

Такође, подсетио је да је 3. априла, заједно са УНОПС-ом, потписао са министарком Јадранком Јоксимовић, уговор вредан 4,9 милиона евра, за покривање транспортних трошкова, али и за набавку преко потребне медицинске опреме широм света.

"Наша донација се није односила само на респираторе већ и на друго. Подразумевала је 130 тријажних контејнера који су широм Србије постављени испред болница, затим маске, бесконтактни топломери, реагенси. Све је то долазило у априлу и долазиће током маја", рекао је Фабрици.

Он је указао да пандемија није "под стрес" ставила само здравствене системе, већ и привреде, те да се зато разговара са представницима влада и европским институцијама како да се помогне опоравак придвреде и за нормализацију стања.

Фабрици је истакао да је јуче, у оквиру припрема за састанак лидера Западног Балкана и ЕУ, Европска комисија представила значајан пакет финансијске помоћи од 3,3 милијарде евра, у виду донација и помоћи не само здравству, већ и опоравку економије, у сарадњи са ЕИБ.

Додао је да је председница ЕК Урсула фон дер Лајен истакла да ЕУ има посебну обавезу према земљама Западног Балкана, с обзиром на то да је њихова будућност усмерена на ЕУ, те се стога према тим земљама мора показати посебан вид солидарности и сарадње.

"Хвала председнику Вучићу на речим захвалности, за сав посао који ЕУ ради овде, као и УНОПС-у, али и Норвешкој, која је део велике европске породице", рекао је Фабрици.

Јелстад: Норвешка спрема још једну помоћ за Србију

Амбасадор Норвешке у Београду, Јерн Еугене Јелстад, изразио је задовољство што је Норвешка помогла Србији у првој фази избијања епидемије, оцењујући да је то био моментални акт солидарности, који је дубоко укорењен у дуготрајно пријатељство између наша два народа.

Јелстад је рекао да ће осим медицинске опреме, чији је део у виду респиратора и мониторинг инструмената данас стигао у Стару Пазову, Србија од Норвешке добити још средства за сузбијање друштвених и економских последица вируса.

"Пошто се постепено успостави нормализација и када будемо имали веће анализе о друштвеним и економским последицима ове кризе, Норвешка ће наменити средства Србији за социјалну и економску стабилизацију са фокусом на иновације, обезбеђивање радних места и изградњу капацитета, како би се осигурала економска активност, смањила незапосленост и створила нада", рекао је амбасадор.

Каже да је на молбу председника Вучића значајан део норвешких средстава намењен управо за јединице интензивне неге у Србији, како би повећали њихове капацитете.

Приоритет је био, истиче амбасадор, набавка клиничких респиратора како би подржали пацијенте који су на интензивној нези у критичном стању, али и, такође, набавка инструмената за мониторинг који служе за праћење пацијената у тешким стањима.

Додаје да је медицинска опрема у Србији каснила због, како каже, "бруталних услова" на међународном тржишту за софистицирану здравствену опрему.

Каже да на Западном Балкану помажу и Северној Македонији, Црној Гори и БиХ, али и свуда где је то потребно.

"Послали смо и специјалну радну групу у северну Италију, трудимо се да помогнемо коме год можемо", навео је амбасадор.

петак, 19. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару