Читај ми!

Наслућује се крај изборним радњама, када ће бити познати коначни резултати

У Великом Трновцу код Бујановца, највише гласова на поновљеним изборима, освојила је Коалиција Албанаца Долине – 698, док је Социјалистичка партија Србије освојила осам гласова, саопштила је општинска изборна комисија. Од исхода на том бирачком месту, где је гласање одржано пети пут, зависи када ће бити проглашени коначни резултати парламентарних избора одржаних 3. априла.

После 90 дана наслућује се крај изборним радњама априлских парламентарних избора. После петог гласања у Великом Трновцу, чини се, окончан је спор око једног мандата СПС-а и Коалиције Албанаца Долине.

Изборни дан је протекао без проблема, а према прелиминарним резултатима, странка Шаипа Камберија улази у Скупштину. Каже, консултације тек предстоје и одлука како ће наступати у будућем сазиву.

"Испало је онако како смо и планирали, да све буде у реду и да ставимо тачку на цео овај процес, једну одисеју избора који се овде одвијају, који су уморили нас, наше бираче, али који су се срећно за нас завршили", наводи Шаип Камбери, посланик "Уједињене долине – СДА Санџака".

И социјалисти верују да је крај изборним радњама близу.

"Желим да кажем да ћемо ми ставити државне интересе изнад политичких или страначких. Значи, ми нећемо улагати никакве приговоре, жалбе нити било шта, не зато што је све било регуларно него да се ово не би претворило у игру без граница и да не би било бесконачно понављање ових избора, тако да ми нећемо улагати никакве приговоре, што се нас тиче та прича је завршена", наводи Ивица Дачић, лидер Социјалистичке партије Србије.  

До проглашења коначних резултата гласања у Великом Трновцу почиње да тече рок од 72 сата за евентуалне приговоре. На основу записника о раду бирачког одбора нема их и уколико тако и остане, средином следеће недеље може се очекивати да РИК објави коначне резултате парламентарних избора.

Емилија Орестијевић из Цесида наводи да од тог момента када РИК прогласи коначне резултате почињу да теку рокови који се односе на формирање Скупштине и Владе.

"Скупштину морамо да формирамо 30 дана од момента проглашења коначних резултата, а од тренутка када се конституише Скупштина, односно када буде одржана та прва седница, почиње рок од три месеца односно 90 дана за формирање Владе", додаје Орестијевићева.

Тумачи се да је пролонгирање краја изборних радњи последица измена закона. Посматрачи избора кажу слична ситуација је могла је да се догоди и са претходном верзијом закона, са једном разликом – да би решавање спорова било нешто брже.

"Ми у Цесиду спроводимо велику анализу управо у процесу заштите изборног права, анализирали смо преко 1.300 поступака који су се одвијали у претходних неколико месеци. Установили смо да је овај процес текао ефикасно, јер ви када погледате одлуке локалних комисија РИК-а, управног суда, све оне су доношене у складу са роковима, на време, али то јесте проузроковало систематску неефикасност јер чекамо просто три месеца да се објаве неки резултати", истиче Орестијевићева.

Зато, кажу у Цесиду, не треба судити о квалитету реформе само на основу гласања у Великом Трновцу. Потребно је, напомињу, осим анализе процеса заштите изборног права, анализирати и друге елементе како би се и они унапредили.

среда, 01. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво