Читај ми!

Избори у Београду – шта је лака, а шта тешка грешка и могу ли да утичу на изборну комбинаторику

Градска изборна комисија је донела решење о исправљању, како наводе, лаких и тешких грешака на изборним местима. Шта су лака, а шта тешке грешке и могу ли да утичу на изборну комбинаторику?

У саопштењу ГИК-а, после седнице која је синоћ одржана, наводи се да је гласовима већине донето решење о исправљању лакших и тежих грешака. Колико је тешких грешака, које су разлог за понављање избора на тим бирачким местима, нису навели у саопштењу.

У тешке грешке се по Закону убрајају: вишак листића у кутији у односу на број изашлих, ако је више листића од збира гласова које су освојиле поједине листе и ако има неважећих листића.

Укупно се у закону наводи шест таквих ситуација и све се односе на неусклађеност броја листића са бројем оних који су гласали.

Која од ових ситуација се догодила, РТС није сазнао од ГИК-а.

Тек по окончању жалбених поступака биће познато да ли ће, и на колико места, гласање бити поновљено.

Поновљено гласање се, према Статуту града, мора организовати у року од 10 дана.

Извесно је да ће до утврђивања коначних резултата проћи још неко време.

Према прелиминарним резултатима ГИК-а, на основу обрађених 88,63 бирачких места, листа "Александар Вучић - Заједно можемо све" са 48 мандата и листа "Ивица Дачић за премијера" са осам мандата, обезбедиле су тесну већину, односно само један глас више.

Опозиција се нада да би ситуација могла да се промени када буде завршена обрада записника са преосталих бирачких места и после поновљеног гласања на једном броју бирачких места.

Изборна комбинаторика – тесна већина или шира коалиција

Бојан Клачар из Цесида оцењује да владајућој странци неће одговарати тесна већина, јер би могло да их уведе у проблем око тражења кворума и за неке друге важне одлуке.

"Моје мишљење је да ће се ићи на ширу коалицију, али питање је да ли опозиција, ако дођу у прилику, може да обезбеди више од 56 мандата. Мени се чини да ако би опозиција дошла у прилику да формира власт у Београду, то би била веома тесна већина", истиче Клачар.

Опозиција је јуче на састанку разговарала о томе како да преузме власт у граду. Уколико се власт у граду конституише са малом већином, функционисање скупштине знатно би се искомпликовало.

Др Деспот Ковачевић са ФПН-а каже да тесна већина значи и тесну скупштину, много више расправе, жалби, сукобљавања, покретања различитих питања.

"То је за грађане на један начин добро све док власт и скупштина не постану дисфункционални. Делује извесно да се садашња власт може формирати поново, али се са друге стране појавила једна искра изненађења за могућност разговора, тако да се може очекивати да ће у Београду бити турбулентно и занимљиво", истиче Ковачевић.

У случају да владајућа коалиција и опозиција на крају обезбеде по 55 мандата, нови избори били би неминовност.

Чак и већина од једног гласа компликује избор нове власти, јер да би градоначелник био изабран, мора да поднесе оставку на место одборника.

У том случају довољно је да опозиција напусти седницу, па да нема кворума, без којег не би могао да се замени одборник, а то би опет значило нове изборе.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару