Читај ми!

Шта све грађани треба да ураде пре избора

Остало је мање од месец дана до избора. Рок за подношење захтева за упис или промене у Јединствени бирачки списак је 30. март. Када су у питању бирачи са боравиштем у иностранству, они могу најкасније до сутра у поноћ да поднесу захтев за гласање. Странке, коалиције или групе грађана, односно кандидати за председника Републике имају рок још два дана, односно најкасније до 13. марта у поноћ, да поднесу листу, односно кандидатуру Републичкој изборној комисији.

Грађани Палилуле годинама су гласали у Петој београдској гимназији. Међутим, због реновирања када је био референдум 16. јануара та школа није била бирачко место. Зато не само грађани који су гласали у Петој београдској гимназији, већ сви који желе да испуне своје гласачко право треба да провере где је њихово бирачко место.

То пише на листићу који ће сваки грађанин добити као позив за гласање. И без позива може да се гласа на више од осам хиљада бирачких места. Колико тачно - биће познато 14. марта.

"Грађани током целе године, на званичној интернет страници Министарства државне управе и локалне самоуправе могу проверити да ли су уписани у бирачки списак, односно на ком бирачком месту гласају. Потребно је унети ЈМБГ и број личне карте или пасоша. Такође, да ли су уписани у Јединствени бирачки списак, односно који подаци се воде о њима, грађани могу да провере непосредно у општинској, односно градској управи у којој имају пребивалиште", кажу у Министарству државне и локалне самоуправе.

Уколико неко ипак није уписан, потребно је да поднесе захтев за упис у бирачки списак у општинској или градској управи на којој има пребивалиште.

"Оно што не треба да збуњује грађане јесте да они могу да буду уписани под различитим редним бројевима у изводима из бирачког списка за рецимо локалне и парламентарне изборе. То истовремено значи да ће они добијати више позива за гласање, односно оних обавештења, папирића које иначе добијамо", напомиње Емилија Oрестијевић из Цесида.

Већина грађана ће заокруживати кандидате на два листића, а у Београду, Бору и 11 општина где се одржавају и локални избори - на три листића.

"Они ће бити различитих боја и на њима ће бити наведене дакле збирне изборне листе за парламентарне изборе, за локалне изборе и листа кандидата за председничке. Сваки листић попуњава се одвојено и убацује се у одвојену гласачку кутију", каже Емилија Орестијевић.

Они који нису у могућности да изађу на изборе, то могу да пријаве 72 сата пре гласања. Потребно је да позову локалну изборну комисију и обавесте да желе да гласају од куће.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару