Читај ми!

Председник РИК-а објаснио када могу да буду расписани председнички избори

Почиње изборна трка у Србији – расписани су парламентарни и локални избори за скупштине градова Београда и Бора, као и за скупштине једанаест општина. Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић каже за РТС да су све одлуке неопходне за учешће на изборима објављене на сајту РИК-а и доступне свима под једнаким условима. Очекујемо да у наредних дан, два почну да пристижу изборне листе кандидата, навео је Димитријевић. Објаснио је и када могу да буду расписани председнички избори.

Расписивањем избора 15. фебруара стекли су се услови да се локални представници, као и републички посланици бирају истог дана – 3. априла.

"Управо тако избори за народне посланике су расписани, та одлука је објављена у Службеном гласнику Републике Србије. Што се тиче Републичке изборне комисије, ми смо одмах прионули на посао, заказали нашу седницу, она је одржана синоћ у 19 часова, и у року од 15 минута све наше одлуке неопходне за учешће на овим изборима политичких странака су биле објављене на сајту РИК-а и доступне свима под једнаким условима", каже Владимир Димитријевић.

Остало је још да се распишу председнички избори, а на питање који је рок за то како би и они били одржани 3. априла, Димитријевић објашњава да су то редовни избори и да се расписују у року од 90 дана од истека актуелног мандата председника Републике.

"Што значи да се стичу услови почетком марта да председник Народне скупштине распише и ове изборе", додаје Димитријевић.

Указао је да право на учешће на изборима имају регистроване политичке странке, коалиције политичких странака, као и групе грађана.

"Од ових избора јако је и поједностављена та процедура, као и документација за подношење листа за народне посланике. Неопходно је да буде скупљено као и раније најмање 10.000 оверених потписа бирача", рекао је он.

Навео је да у РИК-у очекују да у наредних дан, два почну да пристижу изборне листе кандидата.

За разлику од парламентарних и локалних избора, они који предају први потписе за председничког кандидата неће нужно бити и први на гласачком листићу, јер се листа одређује жребом.

"За разлику од Закона о избору народних посланика, где ће се бројеви одређивати у складу са проглашењима изборних листа, што се тиче избора за председника Републике место на гласачком листићу ће се и даље одређивати путем жреба", навео је Димитријевић и додао да ће се тај жреб и јавно преносити на РТС-у.

Говорећи о томе да ли ће РИК имати својих посматрача који ће пратити регуларност спровођења избора, Димитријевић каже да РИК нема своје представнике.

"Ради се о томе да ће на овим изборима поред РИК-а и бирачких одбора као орган за спровођење избора бити надлежна и тзв. локална изборна комисија. Уз све те комисије, како републичке тако и локалне, па и бирачке одборе, биће заступљени и представници и парламентарних политичких странака и ванпарламентарних странака у складу са договором на међустраначком дијалогу", нагласио је Димитријевић.

"Након предаје листа кандидата за посланике, право на предлагање имаће и подносиоци проглашених изборних листа – тзв. проширени састав свих органа за сповођење избора где на крају буде, да кажем колоквијално, више представника опозиционих политичких странака које се такмиче за парламент, него представника власти, тако да то добија још једну димензију демократског карактера", наводи Димитријевић.

Имаћемо изборе на свим нивоима, па ће праћење излазности и резултата бити нешто сложеније.

"Што се тиче саопштавања резултата у обавези је у складу са Законом да РИК саопшти прелиминарне резултате у року од 24 часа од момента затварања бирачких места, међутим у том року грађани ће имати прилику што у холу Народне скупштине, у седишту РИК-а да практично прате верификацију резултата од првог гласачког места на оним мониторима тако да ће јавност имати потпуну евиденцију", објаснио је Димитријевић.

Поред тога, како каже, и на сајту РИК-а ажурираће се резултати од првог до последњег бирачког места у Србији.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару