Кампања под будним оком посматрача

Од сутра ће почети да раде 134 посматрача које је Агенција за борбу против корупције ангажовала за посматрање политичких активности на терену, најављују из те агенције.

Изборна кампања и изборни процес биће под "будним оком" већег броја посматрача, како из Агенције за борбу против корупције, тако и из многобројних невладиних организација, који ће на терену и "из прве руке" контролисати финансирање кампање, појављивање и заступљеност странака у медијима, оглашавање, јавне скупове и само одржавање избора.

"То ће бити теренско посматрање политичких активности и субјеката, од митинга, конвенција, билборда, дељења летака на терену, лепљења плаката", објашњава Јелена Ђорђевић из Агенције за борбу против корупције.

Додаје да ће посматрачи у 23 града сачињавати извештаје о свим активностима политичких странака, које ће онда прослеђивати у Агенцију, а на основу којих ће та институција касније утврђивати како су странке трошиле средства током кампање.

За овогодишње изборе Агенција је ангажовала мањи број посматрача у односу на изборе одржане 2012. и 2014. године, када је било 165, односно 142 посматрача.

Ђорђевић подсећа да су политички субјекти обавезни да Агенцији доставе извештаје о трошковима изборне кампање у року од 30 дана од дана објављивања коначних изборних резултата, који ће бити упоређивани са подацима које су посматрачи прикупили на терену.

За мониторинг изборног процеса, пре свега у погледу финансирања изборне кампање, спремна је и Транспарентност Србија, чији програмски директор Немања Ненадић подсећа да се та организација тиме бави још од 2004. године.

"То праћење има разне аспекте, трудимо се да прикупимо податке који се односе на веће расходе кампање, медијске трошкове, рекламе, билборде, јер на то одлази највише новца", појашњава Ненадић и наводи да ће фокус те организације бити и на трошковима за митинге, закуп сала, превоз учесника митинга.

Транспарентност ће, према његовим речима, пажњу обратити и на "функционерску кампању", односно заступљеност функционера у кампањи, што активно ради од 2012. године.

"То је једно од најспорнијих питања, не само у Србији, већ и у свету – начин да се кроз заступљеност политичара који су на власти у информативном програму оствари промоција која је много вреднија од онога што се плаћа кроз огласе", каже Ненадић.

На свему томе ће, како каже, радити до десетак људи, а у сарадњи са партнерским организацијама ће "покривати" друге градове.

Мониторинг над изборним радњама, нарочито у погледу слободе окупљања, радиће и Комитет правника за људска права - Јуком, а Катарина Голубовић из те организације наводи да ће бити фокусирани да представницима политичких партија и удружењима дају упутство на који начин ће се нови Закон о јавним окупљањима извршавати у предизборном периоду.

"После 25 година имамо нови закон и нова правила и желимо да сви буду упознати са тим правилима и да нам пријаве могућа ограничења и кршења, јер је јако битно да све партије изразе своје поруке на фер и демократски начин и под једнаким условима", истиче Голубовић.

Правницима из Комитета у мониторингу ће се прикључити и они из осам невладиних организација, који ће "покривати" Београд, Ниш, Бујановац, Нови Пазар, Ваљево, Нови Сад.

"Неко претходно искуство је да представници политичких партија нису знали могућа ограничења и да њихове поруке нису могле да буду пренете на одговарајући начин", указује Голубовић и додаје да ће од стране невладиних организација бити праћено и коришћење јавних простора, односно доступност тих простора партијама, евентуално насиље у одређеним срединама, како се користи јавни сервис, минутажа за рекламирање.

У тај посао су, према њеним речима, укључени "Транспарентност Србија", Новосадска новинарска школа и други, док ће, на пример, Центар за истраживање, транспарентност и одговорност извештавати о самом процесу изборног дана и ноћи.

"Хајде да кажемо да смо све сегменте кампање и избора покрили", рекла је Голубовићева, појашњавајући да су то иначе природне активности тих организација, које су сада усмерене на одржавање слободних и фер избора.

Посматраче најављује и ОЕБС, као и традиционално, Цесид, који ће, како преносе медији, ангажовати око 2.000 људи за изборни дан и изборну ноћ.

уторак, 30. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару