Читај ми!

Тадић и Дачић и даље заједно

Коалиције око ДС-а и СПС-а формирају скупштинске већину. Подршка Тадићу у другом кругу. Заједно и у Војводини и локалним самоуправама. Дачић и Шутановац: О премијеру после избора. Драган Марковић: У овом тренутку владу би формирали ДС, коалиција СПС–ПУПС–ЈС, СВМ и УРС.

Председници Демократске странке Борис Тадић, Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић, Партије уједињених пензионера Јован Кркобабић и Јединствене Србије Драган Марковић договорили су се да ће коалиције окупљене око тих странака наставити заједничко политичко деловање. Договорено је и да коалиција око СПС-а у другом кругу председничких избора подржи Бориса Тадића.

Две коалиције ће заједнички радити на формирању парламентарне већине у Скупштини Србије, као и скупштинама локалних самоуправа, Београду и АП Војводини.

Лидер СПС-а Ивица Дачић потврдио је да је са Демократском странком постигао договор о наставку заједничког политичког деловања, али је навео да још није било разговора о министарствима и премијерском месту.

"Оно што је сигурно је да ће парламентарну већину правити коалиција Бориса Тадића и наша коалиција (СПС-ПУПС-ЈС) и то је део договора", рекао је Дачић новинарима после седнице Градског одбора СПС у центру "Сава".

Дачић је навео да је за њега приоритет да настави рад у Министарству унутрашњих послова а да ће његова евентуална функција на некој другој позицији бити тема разговора после другог круга председничких избора, 20. маја, за које коалиција СПС-ПУПС-ЈС подржава лидера ДС Бориса Тадића.

"За мене је приоритет да наставим рад у МУП-у. Шта ћу бити после, разговараћемо након избора 20. маја", рекао је Дачић.

Да отклони сваку недоумицу, Дачић је, инсистирао на податку да премијерско место није нико помињао у данашњем разговору, а да је он претходних дана о томе говорио искључиво на нивоу принципа.

Он је навео да се данас није разговарало о томе ко би се евентуално придружио коалицијама око ДС-а и СПС-а у формирању већине.

Потпредседник Демократске странке Драган Шутановац рекао је да ће се са осталим партнерима, ЛДП-ом и УРС-ом разговарати после 20. маја.

Подршка без условљавања

Према речима потпредседника ДС-а, најважније је што је Демократска странка добила подршку за свог председничког кандидата и што је подршка добијена без икаквих условљавања.

На питање да ли је он кандидат за премијера, Шутановац је рекао да ће се и о томе разговарати после 20. маја и додао да ће премијерско место бити резултат коалиционих договора.

"Логично је да странка са највише гласова да мандатара, али немамо дилему ако други имају квалитетног кандидата, да о томе разговарамо", рекао је Шутановац на конференцији за новинаре, одговарајући на питрање да ли ће премијерско место припасти демократама или лидеру социјалиста Ивици Дачићу.

Шутановац је рекао да до сада у разговорима са партнерима није било захтева за конкретне позиције у влади, градовима или општинама.

Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма, који је први јавност обавестио о договору, рекао је на конференцији за новинаре да на јутрошњем састанку није било речи о функцијама нити о премијерском месту. "О томе после избора", рекао је Марковић.

Лидер ЈС-а навео је да Ивица Дачић заслужује премијерско место и да су га резултати препоручили за ту функцију, али да на састанку о томе није било речи.

Драган Марковић је истакао да би у овом тренутку владу формирали ДС, коалиција СПС–ПУПС–ЈС, СВМ и УРС. На питање да ли би у њу ушао и ЛДП, Марковић је рекао да би та странка морала доста тога да промени да би могла да буде део владе.

"Нисам размишљао о ЛДП-у, морали би много тога да промене", рекао је Марковић и истакао да не постоји анимозитет према лидеру странке Чедомиру Јовановићу.

(Не)прихватљиви партнери 

Упитан ко је прихватљив партнер коалицијама око ДС-а и СПС-а, Драган Марковић је навео да је сигуран да с њима у новој влади неће бити Српска напредна странка.

Према његовим речима, нова влада ће имати исти број или мање министарства, а смањиће се број државних секретара и агенција.

"Државни секретари не раде ништа осим што примају плату", рекао је Марковић и додао да му је жао што Српска радикална странка није ушла у парламент јер таква опозиција треба да постоји у Србији као што и у Француској постоји Ле Пен.

Лидер ЈС-а је позвао све који су гласали за коалицију око СПС-а на парламентарним изборима да у другом кругу председничких избора гласају за Бориса Тадића. "Можемо да пијемо кафу са Томиславом Николићем, али што се тиче подршке - то је завршено јуче у Јагодини", рекао је Марковић.

Потпредседник СПС-а Милутин Мркоњић рекао је Танјугу да је логично да нова власт буде састављена од оних партија које су чиниле претходну власт, додавши да су грађани највише поверења дали тим кадровима.

"Ивица Дачић је способан политичар, паметан талентован човек који се доказао у разним временима и има апсолутну подршку и наше партије, а ја верујем да има велику подршку и међу грађанима Србије. Један од кандидата за премијера ће сигурно бити Дачић и мој предлог је да то буде он", рекао је Мркоњић у Инђији.

УРС "без амбиција"

У Уједињеним регионим Србије тврде да их још нико није контактирао у вези са формирањем парламентарне већине.

Влајко Сенић из УРС-а каже да је став те странке да је одговорност на Демократској странци и Социјалистичкој партији Србије да формирају владу.

"У овом тренутку ми нисмо странка са амбицијама да уђемо у владу", истакао је Сенић.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару