Читај ми!

Понављање гласања у Нишу и Смедереву

Гласање на локалним изборима у Нишу поништено је на 17, а у Смедереву на 11 бирачких места. Законски рок за поновно гласање је седам дана. У Прешеву победиле албанске партије.

Ниш – Градска изборна комисија у Нишу потврдила је да ће гласање на локалним изборима бити поновљено на 17 бирачких места, што је 13,45 одсто бирачког тела или 31, 075 грађана са правом гласа.

У Градској изборној комисији кажу да је вишак листића у кутијама основни разлог за  понављање гласања, а то објашњавају несналажењем појединих бирачких одбора и великом количином гласачког материјала. Према њиховим речима, углавном је то број између 15 и 20 листића, мада је било случајева да је комплетна документација била неправилно попуњена, што је, такође био разлог за распуштање бирачког одбора.

Председница комисије Јасмина Крстић каже да се у овом тренутку не зна тачан број бирача нити када ће поновљени избори бити одржани, иако је законски рок седам дана. Она је рекла да се главне неправилности на тим бирачким местима односе на вишак листића у кутијама.

Реч је о десет одсто бирачких места у Нишу, на којима ће гласати око 20.000 грађана, па поновљено гласање може да утиче на коначан исход локалних избора.

Резултати ГИК-а, на основу 156 бирачких места од укупно 173 су: СНС - 24.513 - 21,19 одсто - 17 мандата, ДС  - 21.435 - 18,53 одсто - 15 мандата, УРС - 16.331 - 14,12 одсто - 11 мандата,  СПС - 15.689 - 13,56 одсто - 10 мандата,  ДСС -  7.008 - 6,60 одсто -  4 мандата,  ЛДП -  6.521 -  5,64 одсто -  4 мандата. Први испод црте на ивици цензуса ДВЕРИ - 5.251 - 4,54 одсто и Неважећи 4,14 одсто.

Најозбиљнији кандидати за градоначелника Ниша су Зоран Перишић из СНС-а и Драгослав Ћирковић из Демократске странке.

Смедерево  На једанаест изборних места у Смедереву, због пропуста и неправилности, поништени су резултати избора за Градску скупштину Смедерева, саопштено је на ванредној конференцији за новинаре Градске изборне комисије.

Неправилности су се огледале у непотписаним контролним листићима, затим на неким изборним местима нису евидентирани грађани који су гласали ван бирачког места, а неки грађани су гласали, а да нису имали то право.

Градска изборна комисија заседала је непрекидно четрдесет сати и после доношења одлуке о поништењу изборних резултата на 11 бирачких места није могла да саопшти ни прелиминарне резултате. Смедеревски градски парламент има 70 одборничких места и тек након поновљених избора знаће се ко је и колико мандата освојио.

Бујановац – Према незваничним резултатима ОИК-а, на локалним изборима у Бујановцу победила је Демократска партија Нагипа Арифија, за коју је гласао 4.921 бирач. Следе Партија за демократско деловање са 3.945 гласова, Покрет за демократски прогрес – Јонуз Муслиу са 2.710 и Демократска унија Албанаца – Мејди Зећири са 1.379 гласова.

Од седам српских странака, коалиција, група грађана -  четири су испод црте. Мање ће бити и одборничких мандата. Група грађана Стојанча Арсић добила је 2.085 гласова, коалиција "Избор за бољи Бујановац" око Демократске странке 1.810 гласова, СНС која је освојила 1.086, ЈС – Драган Марковић Палма 560, ДСС 549, СРС 525, ГГ "Трајко Трајковић" 519, Уједињена партија Рома 342, а ГГ "Рома форум – Кенан Рашитовић" 300 гласова.

Скупштина општине Бујановац има 41 одборничко место, а владајућу већину од 2002. године формирају албанске партије.

Прешево  Избори се понављају на бирачком месту број 12, на којем је уписано 737 грађана с правом гласа. Избори се, како је потврдио председник ОИК Зећир Мифтари, понављају због инцидената на бирачком месту. Када је бирач поцепао листиће и бацио кутију, гласање је прекинуто. Избори ће се поновити за 15 дана.

У Прешеву је највише мандата освојила Демократска партија Албанаца, актуелног председника општине Рагмија Мустафе, 17, Партија за демократско деловање Ризе Хаљимија имаће 10 одборника, Демократска унија Албанаца 6, Демократска партија 3 и Демократска унија долине
два.

У СО Прешева неће бити одборника из српских партија, иако су добили довољно гласова за два одборничка мандата, као и у досадашњем сазиву, али су гласови подељени на три листе. Резултат дељења је нула: Срби неће имати представника у локалној скупштини.

Врање – Градска изборна комисија утврдила је резултате избора за одборнике у Скупштини града Врања и Скупштини градске општине Врањска бања. Листа "Ивица Дачић СПС, ПУПС, ЈС, СДПС" има 20 одборника. За "Демократско Врање" - Горан Стефановић 14 одборника, "Покренимо Врање" – Томислав Николић, СНС, ПС, ПСС-БК, РП, НСС, ДПМ 14 одборника, УРС - "Др Урош Трајковић" 11, а ДСС шест одборника.

Градска изборна комисија одбила је приговоре НС-а и СНС-а о повреди изборног поступка на местима 17 и 24.

Ужице - Према званичним подацима Градске изборне комисије у Ужицу, коалиција окупљена око Демократске странке, од 67 места у Градској скупштини имаће 21 мандат, што је седам мање у односу на прошле изборе, СНС 15 одборника, коалиција око СПС-а 10, УРС и ДСС по 7, Преокрет четири, а први пут у скупштини наћи ће се и три одборника Двери.

Преговори о скупштинској већини се тек очекују, а за сада, једино ДСС, већ трећи пут, осваја скупштинску већину у Чајетини, а СРС, која је забележила највећи пад у Србији, у Бајиној Башти је освојила највише мандата за локалну скупштину - 11.

У другим општинама ужичког краја, осим у Пријепољу, остаје да, углавном, Демократе и Напредњаци траже партнере за формирање локалне власти.

Лозница - Према подацима Градске изборне комисије у Лозници, највише гласова на локалним изборима освојила је листа "Видоје Петровић - Уједињени Региони Србије". Њима је припало 20 одборничких мандата у будућем сазиву градске скупштине. Једанаест одборничких места добиле су партије окупљене око СНС-а, затим 7 мандата ДС, 6 СПС-СДПС, док је ПУПС-у припало 5 места.

Јединствена Србија имаће 4 одборника, док ће по три имати Преокрет и ГГ Привредниак и пољопривредника. Будући сазив скупштине Лознице имаће 59 одброника уместо досадашњег 51.

Од 12 листа, које су учествовале на локалним изборима, осам ће имати одборнике. У градском одбору УРС-а , који ће имати највише одборничких мандата - двадесет,  још се не изјашњавају о евентуалним договорима и будућим коалицијама.

Књажевац  Општинска изборна комисија поништила је резултате локалних избора на пет бирачких места у општини Књажевац. Због дописивања у бирачки списак и неисправних извештаја о раду бирачких одбора, гласање ће се поновити на три бирачка места у граду и два у селима Трговиште и Жуковац.

Према подацима Општинске изборне комисије, пре одлуке о поништењу највише гласова освојили су УРС 27 одсто, СНС 20,24, СПС-ПУПС-ЈС 17,27 и ДСС 6,05, док остале листе нису прешле цензус.

Зајечар – Градској изборној комисији у Зајечару три политичке групације предале су приговоре на регуларност избора: "Преокрет – Чедомир Јовановић", коалиција "Покренимо Зајечар" СНС-а Нове Србије и Покрет радника и сељака "Победа за бољи живот".

Рок за решавање приговора је 48 сати.

Врањска Бања – У Врањској Бањи ДС је освојио 5 одборника, СПС 4, УРС 2, НС 2 и СНС 2 одборника.

недеља, 21. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару