Читај ми!

Победници и губитници избора

Ивица Дачић је највећи победник избора, слажу се гости емисије Око. На изборима су добро прошли и Двери и УРС, а ниједна постизборна коалиција није искључена, наводе гости емисије.

Један од највећих добитника избора је лидер социјалиста Ивица Дачић, сложили су се гости емисије Око новинари Горислав Папић и Драгољуб Петровић и социолог Владимир Вулетић.

Вулетић је рекао да је Дачић најбоље оцењени министар у прошлој влади, али и да је зналачки користио медије у кампањи.

"Он је фино профилисао циљну групу и прилагодио свој ауторитарни тон њима. СПС је отплатио хипотеку из прошлости, нису више демонизовани, привукли су и старе бираче СПС-а који су се након деведесетих крили иза ДСС-а и радикала. Они су сада поново могли да гласају за СПС", наводи Вулетић.

Новинара дневног листа "Данас" Драгољуба Петровића изненадио је проценат гласова који је освојио Дачић. Петровић је, међутим, подсетио да је лидер СПС-а користио јаку демагогију за време кампање, да се доста обраћао бирачком телу СПС-а из деведесетих и да се позивао на Тита и Милошевића.

Новинар РТС-а Горислав Папић сматра да је Дачић у кампањи показао сву своју политичку вештину.

"Коштуници је била потребна књига да објасни свој програм, а Дачић своју политику уме да спакује у један кратки твит. Помогло му је и то што за време кампање њега није нападао нико, битка се водила између две велике странке", истиче Папић.

За госте емисије лош успех радикала није велико изненађење, али су се сложили да су добитници на овим изборима свакако и Двери. "Двери су допринеле већој изласности и паду радикала. За њих је гласало и оно најтврђе бирачко тело СПС-а којем није одговарала коалиција са ДС-ом", сматра Петровић.

И Папић наводи да су су Двери изненађење и да нису губитници, посебно ако уђу и у парламент у Војводини. "Успех је то што су прешли цензус и у Чачку и у Новом саду и Краљеву. То ће их додатно ојачати. Исплати им се да наставе да говоре да су сви исти, јер пуцају на најразочараније у бирачком телу", истиче Папић.

Владимир Вулетић, међутим, сматра да и није неки успех то што су Двери направиле и да им се даје много више медијског простора него што заслужују.

Као један од већих губитника на овим изборима означен је лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић. Петровић сматра да су њима барем два одсто гласова однели бели листићи, али да није то једини проблем.

И Петровић и Вулетић се слажу да је Преокрету огроман број гласова однело то што Јовановић није слао баш јасне поруке, што није причао ништа конкретно и да су апстрактне поруке нашле слабог одјека и међу старим, а камо ли новим бирачима. Проблем ЛДП-а је сличан оном који има и СНС, а то су слаби кадрови, сматра Петровић.

Као великог победника ових избора Вулетић види и Драгана Ђиласа. Он тврди да је Ђилас постигао велики успех и оправдао поверење грађана.

"Много разлога за задовољство има и Млађан Динкић са УРС-ом, јер је пре кампање виђен као неко ко не прелази цензус и за кога више нема места на политичкој сцени Србије. Мудро је изабрао Зорана Станковића и успео да пређе цензус", подсетио је Вулетић.

Драгољуб Петровић сматра да Динкић није озбиљно мислио када је за време изборне ноћи рекао да је можда дошло време да буде опозиција. "Одлично је прошао на изборима са Станковићем и причом о регионима и Динкић ће ући у владу ако понуда буде ок", наводи Петровић.

И Горислав Папић сматра да Динкића не би требало пре времена стављати у опозицију и рекао да чак постоји и мала шанса да ДС формира власт уз помоћ УРС-а, ПУПС-а, ЛДП-а и мањина.

Постизборне комбинације

Социолог Владимир Вулетић каже да постоји много постизборних комбинација, али да је важније по којем ће се принципу правити влада.

Најважније је да владу чине људи који могу да раде заједно и који могу да се договоре око циљева ка којима ће стремити, сматра Вулетић.

"Ова коалиција која је била до сада је била добра. ДС и СПС су добро сарађивали, само је УРС био ту неко ко срећу квари. Видећемо да ли ће бити непремостивих разлика сада када су односи промењени", истиче Вулетић.

Петровић је подсетио да ДС и СНС већ шаљу поруке које могу да се тумаче да није искључена ни коалција ДС-СНС. Он алудира на Николићеву изјаву да би можда могло да им се смучи Дачићево уцењивање да ће он бити премијер и да би могла да се направи и другачија влада.

"Све може у Србији. Ако је могао СПС са ДС-ом, што не би могао и СНС"?, наводи Петровић.

Он мисли да би тим потезом СНС наштетио себи до следећих избора, сем ако не би та влада са ДС-ом функционисала перфектно, у шта сумња.

Такође, Петровић није сигуран колико би уопште евентуално обећано премијерско место Дачићу, помогло Тадићу у другом кругу председничких избора.

Он верује да би гласачи СПС-а пре гласали за Николића него за Тадића. И Папић је приметио да се Дачићева реч цени, нарочито после ових избора, али да његови бирачи нису војска и да је питање за кога би уопште гласали. 

недеља, 21. јул 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару