Читај ми!

Тадић: Конкретна добит спољне политике

Мост између Земуна и Борче пример је спољне политике Србије која је отворена према свету и која доноси конкретну добит, рекао председнички кандидат листе "Избор за бољи живот" Борис Тадић.

Председнички кандидат листе "Избор за бољи живот" Борис Тадић изјавио је да је мост између Земуна и Борче пример спољне политике Србије која је отворена према свету и која доноси конкретну добит.

"Мост Земун-Борча је јасан, конкретан и животан пример колико спољно-политички односи дају резултате у привреди и у развоју инфраструктуре", рекао је Тадић новинарима подсетивши да је градња моста договорена приликом потписивања споразума о стратешком партнерству са председником Кине Ху Ђинтаом.

Тадић је навео да је тада закључено да је потребно да "имамо један конкретан доказ стратешког партнерства" и нагласио да је у том тренутку у нашој јавности било много злурадих порука на тему зашто Србија ствара стратешко партнерство са тако моћном земљом као што је Кина.

"Та сарадња је важна због могућности других инвестиција, о којима се тренутно дискутује са кинеским партнерима, а реч је о производњи електричне енергије", навео је Тадић.

Тадић је рекао да је Кина веома заинтересована да улаже у једну термоелектрану од 700 до 750 мегавата у близини постојеће ТЕ у Обреновцу.

"Разговарамо са кинеским партнерима и о инвестицијама у телекомуникације, говоримо и о производњи соларних панела и о другим областима индустријске сарадње", објаснио је Тадић.

Спољна политика, отвореност према свету, креирање стратешког партнерства са многим државама доноси конкретну добит људима, поручио је Тадић.

"Нисмо ишли само према ЕУ свих ових година, већ смо продубљивали наше односе и са Русијом, а резултат је споразум о сарадњи у области нафтне индустрије", подсетио је Тадић.

Тадић је оценио да је мост Борча-Земун од великог значаја за развој Београда и да отвара нове могућности у грађевинском сектору, трговини и другим оластима.

Према његовим речима, сваки пројекат у главном граду представља и инвестицију за читаву Србију, а сви који покушавају да створе антагонизам између Београда и других делова Србије греше, јер, како је навео, Београд је у инфраструктурном и саобраћајном смислу "био тромб у систему", а престао је то да буде управо у тренутку када смо кренули са развојем инфратструктуре.

Развој Београда подразумева развој Србије, указао је Тадић и подсетио да почињу радови на Ибарској магистрали, паралелно с тим завршава се пројекат дела аутопута од Београда према Обреновцу, од Обреновца према Љигу, од Љига према Прељини, па потом према Пожеги, Вишеграду и Пештеру, и од Прељине према Крушевцу, Краљеву и ка Појатама.

"Када завршимо обилазницу око Београда фактички се омогућава функционисање читаве мреже аутопутева кроз Србију", нагласио је Тадић.

Избори на КиМ у складу са међународним правом

Председнички кандидат листе "Избор за бољи живот" рекао je да ће Србија поштовати међународно право по питању одржавања локалних избора на Косову, јер је све што је у складу са међународним правом у складу и са законима Србије.

"Ако нам међународна заједница каже да Резолуција 1244, која је основ одбране нашег суверенитета на Косову и Метохији, подразумева да међународне институције, пре свега УНМИК, јесу задужене за организацију избора на територији наше јужне покрајине, ми то поштујемо", рекао је Тадић.

У супротном, како је рекао, Србија би прекршила Резолуцију 1244. "Сви који говоре супротно, не говоре истину и баве се лажним патриотизмом", рекао је Тадић.

Ђилас: Београд вуче Србију напред 

Градоначелник Београда и заменик председника Демократске странке Драган Ђилас, који је са Тадићем обишао радове на мосту Земун-Борча, оценио је да они који хушкају Србију против Београда раде на штету целе земље.

Београд иде напред и вуче целу Србију, истакао је Ђилас и додао да радови, који су огромни и вредни, напредују тачно како се очекивало и да ће Београд за две године и неколико месеци за мост код Обреновца, за мост преко Саве, и потпуно обновљену Газелу добити још један мост.

"Када буде готов овај мост ће омогућити брз развој на обе стране обале и логично је да се поред ових саобраћајница праве привредне зоне и запошљавају људи. Тада више неће бити камиона у Крађорђевој улици, аутобуска станица ће прећи на Нови Београд, у близини насеља Белвил. Добиће се сасвим нова димензија у том делу Београда и бољи квалитет жвота за наше суграђане", рекао је Ђилас.

Ђилас је подсетио да овај пројекат заједно раде град Београд и Република Србија, и да он показује да када заједно нешто раде може пуно тога да се постигне.

Према његовим речима, део обилазнице Београда од Батајнице, иза тунела Стражевица, биће завршен почетком маја. "Предлажем да га као и мост на Ади отворимо без велике помпе, већ да га само препустимо грађанима", рекао је Ђилас.

Ђилас је указао да су изградњом моста отворена многа радна места и да ће додатна бити отворена, не само у Београду већ и у другим деловима Србије, и као пример навео уградњу делова који ће долазити из свих крајева земље.

Рекао је да је била исправна одлука, коју је подржао председник Тадић, да се ПКБ не прода за динар, иако је притисак тајкуна био огроман.

ПКБ, како је истакао, сада остварује профит, а уштедеће се и више од 20 милиона евра тиме што се неће откупљивати земљиште за реализацију пројекта моста Земун-Борча, који је данас 150 метара од спајања са другом обалом.

Стефановић: Превазићи вештачке поделе

Секретар Председништва Демократске странке Борислав Стефановић изјавио је у Новом Пазару да је најважније да се "превазиђу све вештачки створене поделе међу нашим грађанима".

Стефановић је поручио да је основно да се младима обезбеди запослење и отворе перспективе.

Он је објаснио да за отварање нових радних места треба обезбедити долазак инвеститора, а да је за долазак инвеститора "најважније да Србија настави европски пут".

"Екипа из Демократске странке и њен председник Борис Тадић имају јасан план како то да ураде - имају врло конкретан мерљив корак, имају резултате који то потврђују", истакао је Стефановић.

Према његовим речима, за развој Новог Пазара, Тутина, Сјенице и целог тог краја веома је важно обновити и изградити инфрастуруктуру.

"Немогуће је изградити аутопут без наше сарадње са светом и контаката са страним партнерима и ми ћемо на томе напорно радити у наредном периоду", поручио је Стефановић, истакавши да је то оно што је "апсолутно неопходно да би овај крај оживео, да би напредовао".

среда, 24. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару