Читај ми!

РИК тражи помоћ Владе

Било би од изузетног значаја да Влада и Министарство за КиМ РИК-у пруже помоћ у успостављању контакта са Унмиком, како би се обезбедили услови за спровођење парламентарних избора, саопштила Републичка изборна комисија.

Републичка изборна комисија закључила је да би било изузетно значајно да Влада Србије и ресорно министарство РИК-у пруже неопходну помоћ у успостављању контакта са Унмиком, како би се обезбедили услови за спровођење парламентарних избора на Косову и Метохији.

Генерални секретар Скупштине Србије Вељко Одаловић рекао је на седници РИК-а да су парламентарни избори расписани за целу територију Србије, па и за Косово и Метохију.

"Тражимо од Министарства за Косово и Метохију да хитно тражи састанак са представницима Унмика, како би разговарали о начину спровођења избора, техничким стварима и евентуалним проблемима", рекао је Одаловић.

Он је поновио да РИК жели да разговара са Унмиком коме је мандат поверен Резолуцијом 1244. У писму које ће бити упућено премијеру Мирку Цветковићу наводи се шта је све РИК урадио на припремама за спровођење избора на Косову и Метохији.

Како пише, начелницима управних округа за подручје јужне покрајине данас је упућен допис у коме се подсећају на обавезу предлагања бирачких места на којима ће грађани са територије Косова и Метохије гласати.

Наводи се и да ће бити образована радна тела РИК-а са задатком да прикупљају и обједињују предлоге за стални и проширени састав бирачких одбора, као и да бирачким одборима на Косову предају изборни материјал пре гласања, преузму га после, и након тога га предају РИК-у.

Премијер Цветковић упутио је јуче РИК-у допис у коме је затражио обавештење о свим питањима и радњама које је РИК предузео у вези са спровођењем избора за посланике Скупштине Србије на територији Косова и Метохије.

Правила о раду бирачких одбора

Иначе, Републичка изборна комисија је на данашњој седници усвојила правила о раду бирачких одбора за спровођење локалних и парламентарних избора 6. маја.

Бирачки одбори ће, на основу тих правила, непосредно спроводити гласање на бирачком месту, обезбеђивати правилност и тајност гласања, као и утврђивање резултата гласања на бирачком месту. Како је речено на седници РИК-а у Београду, бирачка места се 6. маја отварају у седам часова, а затварају у 20 сати.

Одбори, по тим правилима, морају да се састану сат времена пре отварања бирачких места, како би извршио неопходне припреме за почетак гласања. Такође, бирачки одбор ће морати, између осталог, да провери да ли су на бирачком месту и у кругу од 50 метара истакнути пропагандни материјали.

Чланови бирачког одбора, између осталог, провераваће да ли је бирач гласао на другом бирачком месту и утврђиваће његов идентитет.

Како је наведено на седници, после затварања бирачког места, одбор утврђује резултате гласања на бирачком месту, чему морају да присуствују сви чланови одбора или њихови заменици.

РИК је усвојио и одлуку о одређивању координатора те комисије чији је задатак организовање и припремање локалних и парламентарних избора расписаних за 6. мај.

недеља, 28. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару