Читај ми!

Рат против криминала

Потпуна одлучност у борби против организованог криминала манифестована је тек после формирања последње владе, рекао је председник Тадић. Криминал веома добро зна да у Србији данас може наићи само на непријатељство и системски рат, истиче Тадић.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је да је потпуна одлучност у борби против организованог криминала манифестована тек после формирања последње владе, и да организовани криминал веома добро зна да у Србији данас може наићи само на непријатељство и системски рат.

Тадић је, отварајући регионалну конференцију о сарадњи у борби против организованог криминала, истакао да је у Србији прекинута веза између политичких структура и организованог криминала, што је била карактеристика српског друштва деведесетих година.

"Ми смо ратници против организованог криминала", поручио је Тадић учесницима конференције Изазови и достигнућа регионалне и транснационалне сарадње у борби против организованог криминала на подручју југоисточне Европе.

Тадић је истакао да регионална сарадња у борби против организованог криминала има највећи стратегијски значај и да Србија жели да пружи подршку свима који желе да учествују у тој борби.

Председник је рекао да су кључни шефови организованог криминала у Србији или у затвору или су побегли на друге, сигурније локације, јер "Србија више није сигурно уточиште за криминалце".

Према његовим речима, одлучујући ударац организованом криминалу задат је међунардном акцијом "Балкански ратник", а други ударац успешном применом Закона о одузимању имовине стечене кривичним делом.

Тадић је констатовао да је регионална сарадња у борби против организованог криминала дала одличне резултате, као и сарадња са безбедносним институцуијама САД и ЕУ.

"У прошлости нисмо увек добијали асистенцију Европске уније у борби против организованог криминала. Надам се да ће наша сарадња са свим европским и другим међународним институцијама у будућности бити само успешна", рекао је Тадић.

На конференцији учествују министри правде и унутрашњих послова и јавни тужиоци земаља Западног Балкана, као и представници земаља ЕУ и Европске комисије.

Међунардни скуп отвара председник Србије Борис Тадић, а учесницима ће се обратити министар полиције Ивица Дачић, министарка правде Снежана Маловић и европска комесарка за унутрашње послове Сесилија Малстром.

Безбедније друштво, мафија у дефанзиви

Државе у региону на деловање организованог криминала треба да одговоре сарадњом и заједничком визијом како ће друштво бити безбедније, а мафија у дефанзиви, поручила је министарка правде Србије Снежана Маловић.

Она је истакла да је један од највећих корака Регионални налог за хапшење који ће укинути и последњу наду криминалцима да бекством са територије државе која их тражи у неку суседну државу избегну правду.

Маловићева је навела бројне примере позитивне сарадње Србије и суседних држава, истичући да је 70 одсто процеса које је покренуло Тужилаштво за организовани криминал било резултат сарадње у региону.

Захваљујући сарадњи државних органа Србије и Хрватске расветљено је убиство Иве Пуканића, и правди приведени одбегли припадници земунског клана Милош Симовић и Сретко Калинић, а сарадњом са БиХ ухапшена је група Дарка Елеза, подсетила је Маловићева.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да национална стратегија Србије и високо постављени стандарди у борби против организованог криминала гарантују да ће Србија бити поуздан партнер земљама у региону.

У уводној речи на Конференцији, Дачић је нагласио да је овакав скуп постао добра традиција земаља у региону.

"Свака земља за себе води битку против свих видова организованог криминала, а нарочиту пажњу придајемо организованом криминалу. Јасно је да је регионална сарадња најуспешнији вид борбе против организованог криминала", рекао је Дачић.

Он је додао да је Србија потпуно спремна да све своје активности обавља у складу са европским стандардима полицијског рада, и европским стандардима заштите и поштовања људских права и слобода чему ће тежити и у будућности.

Наводећи добре примере акција у борби против организованог криминала, ресорни министар је подсетио на акције "Зона", којом је полиција у координисаној акцији разбила ланац кријумчарења кокаина из Јужне Америке у Европу, и акцију "Армагедон" у борби против дечје порнографије.

"Сигуран сам да наш заједнички циљ треба да буде регион југоисточне Европе са најмањом могућом стопом криминалитета и да томе треба да тежимо у нашем даљем раду. Верујем да ће наша заједничка посвећеност дати резултате и бити гаранција бољих безбедносних оквира у земљама југоисточне Европе", закључио је Дачић.

Комесарка Европске уније за унутрашње послове Сесилија Малстром истакла је да је заједнички циљ ЕУ и земаља Западног Балкана делотворна политика против организованог криминала и корупције.

Она је рекла да је Србија земља транзита за трговину људима и додала да је веома охрабрила вест да је полиција у Србији успела да заустави трговину људима у сарадњи са Мађарском и Аустријом.

Када је реч о кријумчарењу наркотика, Малстромова је указала да је то огроман проблем, а да Балкан представља велико чвориште, јер се, пре трансрпорта у ЕУ, све складишти на територији Балкана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи