Читај ми!

Суђење Младену Обрадовићу

Парола "Чекамо вас" позив на линч, изјавила представница удружења Лабрис Марија Савић, на суђењу вођи "Образа" Младену Обрадовићу у Београду због дискриминације ЛГБТ популације.

Представница удружења Лабрис Марија Савић рекла је у Првом основном суду у Београду да паролу "Чекамо вас", покрета "Образ" схвата као "директан позив на линч и претњу смрћу".

Савићева је на суђењу вођи "Образа" Младену Обрадовићу због дискриминације ЛГБТ особа уочи отказане Поворке поноса 2009. године, рекла да су по објављивању датума одржавања Поворке, по Београду осванули графити претње.

"Београдом крв ће лити, геј параде неће бити" и "Смрт педерима", су, према њеним речима, графити уз које је стајао грб покрета "Образ" и потписи неких навијачких група и "Покрета 1389".

"Графити који су били потписани од стране покрета 'Образ' су највише застрашивали јер су садржали паролу Чекамо вас", рекла је Савићева указавши да је писање графита било организована акција јер је Београд преко ноћи био ишаран.

Савићева је навела и да је Обрадовић у изјавама у медијима уочи "Поворке поноса" 2009. користио говор мржење и претио ЛГБТ популацији.

"Најтеже од свих изјава ми је пала када је рекао да 'они (ЛГБТ популација) врло добро знају шта ће им се десити, јер оваква изјава директно асоцира на прошлост и 2001. годину када је покушано одржавање Параде", рекла је Марија Савић.

Према њеним речима, у "Образовом" "Прогласу српским непријатељима", наведено је да ће ЛГБТ популација бити "најоштрије кажњена" и "истребљена".

"Све изјаве Младена Обрадовића су врло сличне - скоро све садрже увреде где се Поворка поноса назива 'сатанском манифестацијом', а организатори 'наказама' ", рекла је она.

Савићева је навела да је полиција дан уочи Параде, 19. септембра 2009. године, донела решење којим, из безбедносних разлога, нуди друга места за одржавања Поворке што организатори нису прихватили.

Како је рекла, истог дана премијер Мирко Цветковић им је на састанку у Влади Србије уручио то решење.

Бранилац Младена Обрадовића Горан Петронијевић предложио је суду да премијер Цветковић, буде у наставку процеса саслушан у својству сведока, чему се тужилаштво успротивило.

О том предлогу ће суд накнадно одлучити. Наставак суђења је заказан за 3. фебруар 2012. године. Парада није одржана ове јесени јер власти то нису дозволиле позивајући се на разлоге безбедности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи