Читај ми!

Проширење оптужнице?

Хашки тужилац Серж Брамерц рекао да постоји могућност да оптужница против Ратка Младића буде проширена, додајући да очекује да ће Младић бити испоручен што хитније. Било би веома важно да се Караџићу и Младићу суди заједно, истакао Брамерц. Хрватски државни врх најавио да ће тражити проширење оптужнице и за злочине у Хрватској.

Постоји могућност да буде проширена оптужница против Ратка Младића, изјавио је хашки тужилац Серж Брамерц, одлазећи с регионалне конференције тужилаца која је одржана на Брионима.

"Моја канцеларија је пре неколико месеци уручила амандман за проширење оптужнице судијама на увид. Сад чекамо завршетак истраге у Београду, а када Младић буде у Хагу, свакако ћемо размотрити могућност проширења оптужнице", изјавио је Брамерц, одговарајући на новинарско питање да ли Хашки суд разматра могућност проширења оптужнице против Младића и на ратне злочине почињене у Хрватској, где је он био командант 9. корпуса ЈНА у Книну.

Брамерц очекује да ће Младић бити што хитније депортован у Хаг, како би суђење могло почети што је могуће раније.

Брамерц није желео да прецизира колико ће суђење Младићу трајати пошто је, како је рекао, реч о врло озбиљним злочинима, почињеним у дугом временском периоду.

Главни тужилац Хашког трибунала није одбацио могућност да се бившем команданту војске Републике Српске Ратку Младићу суди заједно са бившим председником РС Радованом Караџићем.

Брамерц је у Хагу рекао да би било идеално да суђења Караџићу и Младићу буде обједињена и да се о томе још размишља, навео је АП.

"Било би веома важно да се им се суди заједно. Видећемо сада, у смислу процедуре, како ћемо решити то питање", рекао је Брамерц.

"Ако говоримо о Младићевој оптужници, која је иста као Караџићева, говоримо о етничком чишћењу у Босни и Херцеговини у периоду од 1992. до 1995. године, о опсади Сарајева, геноциду у Сребреници и узимању плавих шлемова за таоце", рекао је Брамерц.

"Пре две седмице, послао сам негативни извештај о сарадњи Србије с Хашким судом и рекао да Србија може и мора направити више, али данас признајем да је обављен битан посао, иако касно. Младић је напокон ухапшен и очекујем да правда на крају буде задовољена", рекао Брамерц.

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц усмено ће известити Савет безбедности о новим моментима у сарадњи Србије са Хагом с обзиром на хапшење Ратка Младића, потврђено је Танјугу.

И Хрватска тражи проширење оптужнице

Хрватски председник Иво Јосиповић истакао је да би било примерено да се испита Младићева одговорност и за злочине у Хрватској.

"Сетимо се само страшног злочина у Шкабрњи. Мислим да ће за то бити добре воље и на страни тужиоца", рекао Јосиповић.

Хрватска премијерка Јадранка Косор је, такође, најавила да ће Хрватска тражити проширење хашке оптужнице против Ратка Младића.

"Ми ћемо предузети неке кораке поводом тога и заиста очекујемо да се то догоди", рекла је Косорова новинарима у Загребу, додавши да је о томе већ одржала консултације с министром правосуђа Драженом Бошњаковићем.

Хрватски државни тужилац Младен Бајић изјавио је да је Хрватска још 2003. године Хашком трибуналу доставила захтев да се оптужница против Ратка Младића прошири и на злочине у Хрватској и изразио наду да ће се то сада и размотрити.

Бајић је рекао да ће хрватско Државно тужилаштво током наредних недељу дана поново контактирати хашко тужилаштво у вези с проширењем оптужнице.

"Сматрам да је то наш првенствени задатак у овој ситуацији, јер је Младићево хапшење тек први корак према задовољењу правде", рекао је Бајић.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи