Читај ми!

Тужилаштво за укидање пресуде

Прво основно Тужилаштво уложило је жалбу којом од Апелационог суда тражи да укине ослобађајућу пресуду и врати предмет на поновно одлучивањеј јатацима хашког оптуженика Ратка Младића.

Прво основно Тужилаштво затражило је укидање ослобађајуће пресуде јатацима хашког оптуженика Ратка Младића.

Крајем прошле године Први основни суд ослободио је осумњичене за помоћ Младићу у скривању кривичне одговорности.

Тужилаштво је уложило жалбу којом од Апелационог суда тражи да укине ослобађајућу пресуду и врати првостепеном суду предмет на поновно одлучивање, или да преиначи ту пресуду и казни оптужене за помагање у скривању Младића.

Апелациони суд има право да пресуду "Младићевим јатацима" потврди, преиначи или укине и наложи ново суђење.

Према закону, за кривично дело за које су оптужени, запрећена је казна од једне до осам година затвора.

Судија Зоран Савић, који председава већу Апелационог суда, на почетку данашњег претреса прочитао је првостепену пресуду, изведене доказе и изјаве окривљених и сведока.

Према изјавама појединих оптужених, станови за које тужилаштво тврди да су коришћени за скривање Младића, они су у ствари користили за "швалерацију".

Они су на првостепеном суђењу углавном рекли да Младића познају само површно из детињства у Босни и Херцеговини, или са војних прослава у Београду.

Судија Савић је прочитао и СМС поруку коју је оптужена Љиљана Васковић послала својој деци Татјани и Бојану, у којој тражи да не признају да се Младић скривао у њиховом стану.

"Ако те ико икад буде питао за оно, под било којим притисцима, реци да није био", порука је коју је Васковићева послала својој деци, која су такође оптужена у овом случају.

Она је на првом суђењу рекла да је су јој припадници Безбедносно-информативне агенције (БИА) приликом ислеђивања претили да ће наудити њеној породици ако не буде сарађивала.

Данашњем суђењу у Апелационом суду присуствовало је шесторо окривљених - Саша Бадњар, Ратко Вучетић, Станко и Предраг Ристић, Љиљана Васковић и Благоје Говедарица.

Присуство оптужених није обавезно на седници Апелационог суда.

Судско веће судије Драгана Гарића изрекло је пресуду 10. децембра 2010. године, којом је 10 оптужених ослободило оптужби да су од 2002. до 2006. године допринели да Младић не буде откривен и ухапшен.

Само је Благоје Говедарица осуђен на шест месеци затвора, условно на две године, због недозвољеног држања пиштоља "цз 99" и 15 метака.

Судија Гарић је тада образложио да је за поједина кривична дела наступила застарелост 2008. или 2009. године, док у односу на остала кривична дела није доказана кривица оптужених.

"Младићеви јатаци" углавном су избеглице из БиХ, које су током сукоба 1990-их година нашле уточиште у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи