Читај ми!

Младић пред изручењем

Испуњене претпоставке за изручење Ратка Младића Хашком трибуналу, одлучио истражни судија Одељења за ратне злочине. Рок за жалбе три дана. Коначну одлуку о изручењу доноси Министарство правде.

20.15 - Датум и време изручења Ратка Младића у Хашки трибунал неће бити саопштени због ризика, изјавио је председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић.

18.12 - Министар здравља Зоран Станковић посетио је Ратка Младића у притворској јединици Специјалног суда.

14.00 - Донето решење о испуњености услова за изручење Ратка Младића Хашком трибуналу, рекла је портпаролка Вишег суда у Београду Маја Ковачевић Томић. Рок за жалбу три дана.

13.36 - У Специјалном суду око 13 сати настављено саслушање Ратка Младића. Саслушању присуствују заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић и Младићев бранилац Милош Шаљић.

11.15 - Ратка Младића око 11 сати посетили супруга и син у притворској јединици Специјалног суда у Београду.

Истражни судија Одељења за ратне злочине донео је решење којим констатује да су испуњене претпоставке за изручење Ратка Младића Хашком трибуналу, рекла је Маја Ковачевић Томић, портпаролка Вишег суда у Београду.

"Претходно је Младић саслушан и прочитана му је оптужница, у присуству заменика тужиоца за ратне злочине Бруна Векарића и Младићевог браниоца Милоша Шаљића. Младић је одбио да прими оптужницу Хашког трибунала", рекла је Маја Ковачевић Томић.

Претпоставке за изручење су испуњене пошто је суд утврдио Младићев идентитет, да је против њега потврђена оптужница у складу са Статутом Хашког трибунала, да се он терети за дело које је кажњиво и по домаћем закону, као и да се ради о кривичном делу из надлежности Хашког трибунала.

Младић и његов бранилац имају право да на решење уложе жалбу кривичном ванпретресном већу суда у року од три дана, пошто им буде уручено у писаној форми. Веће је дужно да одлуку по жалби донесе у року од три дана од дана пријема жалбених списа.

Жалба може бити послата поштом, али она не одлаже извршење решења, наводи се у Закону о сарадњи с Хашким трибуналом.

Младићев адвокат рекао је да ће се у понедељак жалити на одлуку. "Писмено ћемо тражити да Младић буде пребачен на Војно-медицинску академију у понедељак, када ће и судско веће одлучивати о том нашем захтеву", рекао је адвокат по завршетку Младићевог саслушања.

"Судија нам је рекао да су лекари утврдили да је способан да прати суђење, али ја мислим да није. Он прича неповезано и тражићемо независно лекарско мишљење", истакао је Шаљић.

Правоснажно извршно решење којим је утврђено да су испуњене претпоставке за предају окривљеног Хашком трибуналу потписује Министарство правде Републике Србије.

Полемика о здравственом стању

Породица Ратка Младића тражи да он, због лошег здравственог стања, буде пребачен у болницу и да га прегледају лекари из Русије. Син и супруга Младића потресени због стања хашког оптуженика.

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић истакао да држава Србија мора да обезбеди сву неопходну медицинску и правну помоћ Ратку Младићу у процесу који га чека пред Хашким трибуналом.

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић је рекао да је Младић данас у много бољем психофизичком стању него јуче, када је прекинуто саслушање.

Истражни судија није синоћ саслушао хашког оптуженика, због, како је рекао његов бранилац, лошег психофизичког стања бившег команданта ВРС.

Векарић је у Дневнику Радио-телевизије Србије рекао да сматра да је то тактика одбране, а да је саслушање Младића синоћ прекинуто, јер је он требало да попије лек у одређено време. "Оно што је важно јесте да је свестан свега овога", рекао је Векарић.

Заменик тужиоца сматра да је разлог што је судија одложио саслушање тај што је хтео да поштује његова људска права и што се трудио да изађе у сусрет Младићу и његовој породици од тренутка када је ушао у Специјални суд.

Адвокат Милош Шаљић је навео да је Младића синоћ прегледало пет лекара Окружног затвора у Београду, додавши да јуче Младић није био способан ни да изнесе личне податке, али да је изјавио да "не признаје Хашки трибунал".

"Важно је да је његов идентитет утврђен. Све зависи од његове одбране, да ли ће подносити жалбе, али максималан рок је седам дана", рекао је Векарић упитан о пребацивању Младића у Хаг.

Број коментара 133

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи