Читај ми!

Одложена одлука о "Националном строју"

Неопходно је размотрити још неке битне чињенице за одлучивање о забрани неонацистичке организације "Национални строј", па ће расправа бити настављена на једној од наредних седница, саопштио Уставни суд.

Уставни суд Србије одложио је одлуку о захтеву за забрану неонацистичке организације "Национални строј" и констатовао да постоји потреба да се у том предмету расправе још неке важне чињенице.

Поред опсежне расправе о предлогу Републичког јавног тужилаштва за забрану, како је наведено, "тајне политичке странке - Национални строј", која је вођена на седници, Суд је установио да постоји потреба да се размотре још неке чињенице важне за одлучивање у том предмету и да ће, потом, расправа бити настављена на некој од наредних седница.

Судија известилац предложио је забрану "Националног строја", јер је прокламована као тајна организација која своје деловање користи за изазивање националне и верске мржње забрањене Уставом Србије.

Извештај и предлог одлуке судије известиоца суд разматра на затвореној седници, а одлуку доноси 15 судија већином гласова.

Предлог за забрану поднео је 14. октобра 2008. тадашњи главни тужилац Србије Слободан Радовановић, уз образложење да та група делује као тајна организација на основу нацистичког програма.

Тужилац је цитирао делове програма "Националног строја" у ком се прокламује расна и национална дискриминација, уз забрану расног мешања и очување такозване аријевске беле расе.

Правила понашања "Националног строја"

У образложењу, тужилац цитира правила понашања "Националног строја", којима се налаже да о деловању организације не сме нико знати осим њених припадника, да о томе не причају телефоном, да контакте успостављају лично, а у кући не држе компромитујуће ствари.

Тужилац је, као доказ тајног деловања те организације, навео и чињеницу да она званично нема вођу, просторије, па ни чланство.

Реч је о организацији која окупља различите неонацистичке групе и чија окупљања прати насиље, а која отворено прокламује сарадњу са "свим расним националистима у Европи и свету".

Тужилац је као основ за забрану навео и судски поступак у коме је неколицина припадника "Националног строја" осуђена због изазивања расне и националне мржење на Универзитету у Новом Саду.

Они су ушли на антифашистичку трибину 9. новембра 2005. године и вербално и физички напали учеснике, а највишу казну од годину дана затвора добио је вођа организације Горан Давидовић, звани Фирер.

Давидовић се једно време скривао најпре у Италији, а затим Немачкој, одакле је изручен Србији, а из затвора је изашао 8. октобра 2010. године.

"Национални строј" није регистрована организација, па одлуком Суда не може бити брисана из регистра, али могу бити забрањена јавна окупљања њених припадника, коришћење симбола, сајта и објављивање публикација.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи