Читај ми!

Ново суђење за напад на Панчића

Апелациони суд у Београду укинуо првостепену пресуду Милошу Младеновић и Данилу Жужи за напад на новинара Теофила Панчића и наредио ново суђење. Првостепени суд није поуздано закључио да су окривљени знали кога нападају и да је мотив напада његова новинарска професија, саопштио суд. Панчић каже да му није јасан мотив за укидање пресуде.

Апелациони суд у Београду укинуо је првостепену пресуду Милошу Младеновићу и Данилу Жужи, окривљенима за напад на новинара недељника Време Теофила Панчића, и предмет вратио првостепеном суду на поновно суђење.

Према оцени Апелационог суда, првостепени суд није поуздано закључио да су окривљени Младеновић и Жужа знали да нападају новинара Теофила Панчића, као и да је мотив напада на оштећеног то што је новинар или евентуално неслагање са садржином његових објављених текстова.

Првостепени суд је учинио битну повреду одредаба кривичног поступка, јер су изостали разлози о одлучним чињеницама и одговарајуће објашњење у погледу околности које су од значаја за кривичну санкцију, наведено је у саопштењу Апелационог суда.

Милош Младеновић и Данило Жужа осуђени су 21. септембра 2010. године на по три месеца затвора због напада на Панчића.

По изрицању пресуде, укинут им је притвор и замењен за меру забране напуштања боравишта, а изречена им је и забрана приближавања Панчићу на удаљености ближој од 100 метара.

Републичко јавно тужилаштво задовољно је одлуком суда, јер сматра да првостепене казне нису адекватне тежини извршеног кривичног дела.

"Тужилаштво очекује да ће у поновљеном поступку суд правилно оценити чињеницу да је Теофил Панчић истакнути новинар и да држава мора да заштити новинаре", рекао је шеф кабинета Републичког јавног тужиоца Владимир Ђорђевић.

Панчић: Суд укинуо лошу пресуду

Теофил Панчић каже да је Апелациони суд укинуо "лошу пресуду" којом су Милош Младеновић и Данило Жужа осуђени на по три месеца затвора, јер су га тукли у аутобусу, али да му није јасан мотив за укидање пресуде.

"Још ми није јасно да ли је Апелациони суд видео проблем са пресудом који видим ја, а то је да првостепена пресуда апсолутно није узимала у обзир моје новинарско својство, него је, заправо, купила причу нападача да су ме они напали потпуно случајно. За мене није спорно укидање пресуде као такво, али је споран мотив. Дакле, да ли је мотив да се утврди права истина, или је мотив да се чак и тако слаба пресуда додатно обеснажи", рекао је Панчић агенцији Бета.

Панчић је рекао да првостепена пресуда уопште и не узима у обзир то да је он новинар.

"По првостепеној пресуди, они су једноставно, тако, пијани клинци који су тражили жртву и видели неког дугокосог типа и тако даље, тако да то за мене није ништа ново. Нису они укинули једну добру пресуду, јер у првостепеној пресуди апсолутно није установљено да су они мене напали зато што сам новинар, то је проблем са првостепеном пресудом", рекао је Панчић.

Панчић додаје да укидање пресуде може да тумачи или као чињеницу да је проблем што се првостепена пресуда није тиме позабавила, што би било тачно, или да је, по Апелационом суду, проблем што се уопште помиње да је он новинар.

"Стварно не знам шта је у питању", рекао је Панчић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи