Читај ми!

Тужилаштво чека Љимаја

Косовско Специјално тужилаштво позвало бившег команданта ОВК Фатмира Љимаја на саслушање, као осумњиченог за ратне злочине на Косову.

Бивши командант Ослободилачке војске Косова и високи функционер странке Хашима Тачија, Фатмир Љимај позван је да се појави у косовском Специјалном тужилаштву 22. маја да би дао изјаву у својству осумњиченог за ратне злочине на Косову 1998. и 1999. године.

Приштинским медијима ту информацију је потврдио и шеф канцеларије за односе са јавношћу косовског тужилаштва Николас Хотон, али се не наводи више детаља о позиву.

Позив посланику у косовској скупштини и бившем министру транспорта и поште, упутио је тужилац мисије Маурицио Салустро, који води случај ратних злочина у Клечки, током сукоба на Косову 1998. и 1999. године.

Као посланик у косовском парламенту Љимај ужива посланички имунитет због чега се раније није појављивао пред истражним судијом Еулекса.

Љимај је средином марта ухапшен у својој кући у насељу Чаглавица, у Приштини, али је убрзо пуштен после двочасовног саслушања. Иако је рекао да је у циљу истраге спреман да се одрекне посланичког имунитета, то још увек није учинио.

Еулекс је сумњу да је Љимај извршио кривично дело ратног злочина, засновао на изјави сведока сарадника, према којој је бивши командант ОВК, априла 1999. године наредио убиство два српска официра.

Као јачи доказ наводи се откриће из једног лекарског картона сведока сарадника, који је пре око годину дана пронађен у кући Љимаја.

У оквиру истраге ратним злочинима на Косову 1998. и 1999. године, тужилац Салустро подигао је оптужницу против Љимаја и још 11 других особа, од којих је деветоро ухапшено, а једна особа је у бекству.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи