Читај ми!

Ухапшен Мило Ђурашковић

Власник "Нибенс групе" која се бави изградњом путева у Србији, Мило Ђурашковић, и још седам особа ухапшени су јутрос због злоупотребе службеног положаја. Ухапшени су осумњичени да су оштетили крушевачко предузеће ФАМ за више од 32 милиона евра.

Полиција је ухапсила Мила Ђурашковића, и још седам особа из Врања, Београда и Крушевца осумњичених да су злоупотребом службеног положаја оштетили за више од 32 милиона евра крушевачко предузеће ФАМ, сазнаје РТС.

Ђурашковић је власник "Шер корпорације", "Нибенс групе", у оквиру које послује шест предузећа за одржавање путева и фирме ФАМ у Крушевцу.

Осим Ђурашковића, ухапшени су и директор „Нибенс групе" Дејан Јевротић, директор „Шер групе" Риста Ристић, генерални директор за Предузећа за путеве „Београд" и председник Управног одбора ФАМ-а Бора Јелић, генерални директор ФАМ-а Бранислав Јовановић, члан Управног одбора ФАМ-а Љиљана Јовановић, Срђан Филиповић из Предузећа за путеве „Врање" и финансијски директор ФАМ-а Милица Брадић.

Ухапшени се сумњиче да су од 2007. до 2010. године, извлачили новац из крушевачког ФАМ-а преко дугих фирми које су у Ђурашковићевом власништву.

У саставу "Нибенс групе" је пет предузећа - Предузеће за путеве "Београд", "Војводинапут-Бачкапут" и предузећа за путеве "Ниш", "Врање" и "Крагујевац".  

Прошле године, његова фирма добила је посао асфалтирања једне деонице на Коридору 10. Пре четири године, купио је Фабрику мазива у Крушевцу.

"Они се сумњиче да су од 2007. до 2010. године као одговорна лица кроз различите видове злоупотреба, најчешће позајмицама, давањем робе без плаћања, неоснованим плаћањем туђе робе и непостојећих консалтинг услуга плаћањем увећаних закупнина за возила, извлачили финансијска средства из фабрике мазива Крушевац, која је приватизована у фебруару месеца", рекао је тужилац за борбу против организованог криминала Миљко Радисављевић.

Сумња се да је Ђурашковић за себе прибавио корист од око 15,5 милиона евра.

Као пример злоупотреба полиција наводи да је Фабрика мазива закључила 19 уговора о закупу аутомобила "хонда" са Ђурашковићевом "Шер корпорацијом". Месечни закуп је плаћан по цени која је три пута већа од реалне.

Прошле недеље, ухапшени су чланови криминалне групе на челу са бившим директором "Путева Србије" Бранком Јоцићем.  Међу ухапшенима је био и бивши директор Предузећа за путеве Београд, које је део Ђурашковићеве групације.

"У овом тренутку немамо података да се ради о повезаним случајевима, што не значи да у наставку истраге не дођемо и до таквих информација", рекао је Радисављевић.

Мило Ђурашковић раније је објашњавао да му је први посао била велепродаја и малопродаја пића. После тога се бавио увозом и продајом нафте. Тврди да је крајем 90-их изградио две бензинске пумпе, које је продао и ушао у послове са изградњом путева.

Радници предузећа "Нибенс групе" неколико пута су протестовали у Београду због неисплаћених зарада и регреса у 2009. и 2010. години и тражили да се пресипита приватизација тих предузећа. Та предузећа запошљавају око 5.000 људи.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи