Настављено суђење Урошу Мишићу

Жандарм Небојша Трајковић је, на утакмици на којој га је повредио оптужени Урош Мишић, био на задатку, а није био дужан да надређене обавештава о свакој промени позиције на стадиону, рекао на суђењу Драган Васиљевић, који је командовао Жандармеријом на утакмици Црвена звезда-Хајдук из Куле.

Потпуковник Жандармерије Драган Васиљевић рекао је на суђењу Урошу Мишићу да жандарм Небојша Трајковић није морао да обавештава старешине о свакој промени позиције, па је имао право да се креће по стадиону "Црвене звезде", када га је оптужени тешко повредио.

Мишићу, кога оптужница терети за покушај убиства Трајковића током утакмице Црвена звезда - Хајдук из Куле, већ два пута је изречена казна од десет година затвора, али су обе пресуде укинуте, па ће коначну пресуду донети Апелациони суд.

"Трајковић није могао да се удаљи са места задатка без одобрења старешине, али место задатка је стадион, а не померање од пет или десет метара. Он је био у цивилу и имао је посебне задатке да опсервира навијаче на северној трибини и прикупља обавештења значајна за безбедност ангажоване јединице Жандармерије", рекао је Васиљевић.

Потпуковник Жандармерије истакао је да не сматра да се Трајковић удаљио самостално.

Васиљевић је командовао Жандармеријом на утакмици Црвена звезда-Хајдук из Куле, одиграној 2. децембра 2007. године, када је Мишић повредио Трајковића на трибинама стадиона.

Васиљевић је направио и план ангажовања Жандармерије на тој утакмици, који је Апелационом суду доставио курир 21. марта у 15 сати, пошто је тог дана завршен главни претрес, па је суд данас поново отворио претрес да би план био изведен као доказ и ради сведочења Васиљевића.

"План не прецизира деловање оперативних радника, не можемо да га поставимо као стубић, он може да се креће самостално. Не могу да кажем да ли је био на безбедној удаљености када се нашао међу навијачима на трибини", рекао је Васиљевић на суђењу пред Апелационим судом.  

"Оперативним планом о ангажовању Жандармерије није прецизирано тачно кретање оперативних радника, јер то и није могуће, пошто се на догађајима попут утакмица, нарочито када избију нереди, ситуација стално мења", објаснио је Васиљевић.

Адвокат: Мишић није знао да је Трајковић полицајац

Мишићев адвокат Боривоје Боровић рекао је да је Васиљевић коректан човек, али да је данас променио исказ и да као полицијски службеник покушава да помогне "конструкцију Тужилаштва" да је Трајковић био на службеном задатку када је повређен.

Боровић је подсетио да је Васиљевић раније тврдио да Трајковић није био на безбедној удаљености и да није знао да се било који припадник Жандармерије у цивилу налази на северној трибини, а поготово не са оружјем, јер је то забрањено.

Адвокат је поновио тезу одбране да Мишић није знао да је Трајковић полицајац.

"Полиција од суда скрива да је Трајковић одавно требало да буде пензионисан, да је избачен из нишког одреда Жандармерије због агресивног понашања, а да је пре 20 година у Медвеђи добио ударац секиром у главу и да његово лоше психичко стање потиче од те повреде и траума из рата, а не од догађаја са утакмице", рекао је Боровић.

Адвокат Боровић је поново затражио да полиција достави суду Трајковићев медицински картон са свим подацима, а не само са подацима од 2001. године.

"Инсистирам на томе, јер је Мишићу изречена казна за пример борбе против хулигана, али онда то није добар пример, јер су се после тога десиле много горе ствари са навијачима", рекао је Боровић.

Апелационо тужилаштво се успротивило извођењу Трајковићевог медицинског картона као доказа, јер је "вештак Дуњић све јасно објаснио", те да Трајковићево лоше психичко стање није последица ранијих повреда.

Боровић је рекао и да је неко намерно доставио оперативни план после завршетка суђења, како би онемогућио одбрану да се припреми за извођење тог доказа и саслушање више полицијских службеника и старешина.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи