Еулекс под притиском

Бивши припадици ОВК настављају притисак на Еулекс, после хапшења њихових сабораца, међу којима је и Фатмир Љимај, високи функционер странке Хашима Тачија. Неколико стотина верена ОВК протестовало у Приштини, тражећи да такве акције одмах престану.

Неколико стотина припадника бивше Ослободилачке војске Косова протестовало је у Приштини због хапшења девет њихових сабораца, осумњичених да су починили ратне злочине током сукоба на Косову.

Протесте под слоганом "Сви у одбрану вредности ОВК" организовалa су удружења проистекла из ОВК, а придружила има се група студената и група невладиних организација "Коалиција за демократију".

Протест је почео на Филолошком факултету, одакле су демонстранти прошетали главном улицом у Приштини, да би се зауставили на платоу испред зграде косовске владе.

Демонстранти су носили заставе Албаније, са грбом ОВК, узвикивали "УЧК!, УЧК!", "Челични-челик", алудирајући на бившег команданта Фатмира Љимаја, затим "Ослободите ослободиоце", "Покупите пртљажник - Еулекс одлази" и друге, а протест је завршен без инцидената.

Еулекс је пре десетак дана ухапсио групу од девет припадника бившег ОВК, осумњичених за злодела у логору Клечка код Липљана, међу којима је и Фатмир Љимај, функционер странке Хашима Тачија.

Наставак драме која је уследила после хапшења Љимаја и још девет бивших припадника ОВК представља највећи тест у досадашњем мандату Еулекса, пошто се европска мисија, попут УНМИК-а, суочава са огромним притиском бивших герилаца, који сматрају да имају имунитет од кривичног гоњења због ратних злочина.

Љимај је, према наводима оптужнице, наредио убиство двојице српских полицајаца, које се герилци претходно заробили, док је учлествовао у мучењу трећег. Лешеви тројице жртава су пронађени и идентификовани.

Еулекс поседује и налог за хапшење Љимаја, међутим, штити га посланички имунитет.

Осим захтева да се хапшења прекину, ветерани ОВК затражили су и промену мандата Еулекса, односно да се мисији ЕУ укину извршне надлежности и цела мисија постане саветодавна.

Због хапшења бивших припадника ОВК, на Еулекс се недавно обрушио и Агим Чеку, некадашњи командант те организације, тражећи од европских представника да хитно прекину такве акције и усредсреде се на борбу против корупције, организованог криминала и шверца.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи