Перишић као НАТО генерали

Председавајући судија на суђењу Момчилу Перишићу у Хагу упоредио је положај бившег генерала са положајем који су имали НАТО официри у Авганистану.

Приликом изношења завршених речи на суђењу генералу Момчилу Перишићу у Хагу, дошло је до полемике између председавајућег судије Баконеа Молота и тужиоца Марка Хармона.

Судија Молото упоредио је положај Момчила Перишића, оптуженог за злочине током ратова у БиХ и Хрватској, са положајем НАТО официра у Авганистану, у светлу злодела у тамошњем рату.

Док је тужилац Марк Хармон, у завршној речи, говорио о "здруженом деловању" Војске Југославије, чији је Генералштаб предводио Перишић, и Војске Републике Српске, која је у рату починила злочине над несрбима, судија Молото га је прекинуо и упоредио то са ситуацијом у Авганистану.

Подсећајући на оптужбе о злочинима снага из састава НАТО над цивилима у Авганистану, судија Молото је питао тужиоца: "Да ли то значи да су сви НАТО команданти, чије јединице здружено делују, одговорни за ратне злочине?"

Примећујући да је то "политички експлозивно питање", тужилац Хармон, иначе Американац, одговорио је да "циљ НАТО није да етнички очисти Авганистан, него да се бори против талибана".

На примедбу судије Молотоа да "Перишић није оптужен за етничко чишћење", тужилац је узвратио да је оптужба за "присилно премештање између 25.000 и 30.000 Муслимана из Сребренице једнака етничком чишћењу".

Прихвативши то објашњење, јужноафрички судија Молото и даље је инсистирао да му тужилац објасни у чему се разликују некадашњи положај генерала Перишића и садашња ситуација официра НАТО.

(Не)примерена генерализација

Хармон је затим поновио да је "стратешки циљ" босанских Срба било насилно раздвајање од Муслимана и Хрвата, уклањањем несрба са велики делова територије БиХ.

Перишић је, по тужиоцу, тога био свестан, а упркос томе пружио им је помоћ и подршку виталну за наставак рата и злочина.

"У Авганистану, НАТО нема циљ да етнички чисти... Као Американац, знам и да су кривично гоњени Американци који су починили злочине и неки служе доживотну казну... У Перишићевом случају, нико није био кривично гоњен за злочине", казао је тужилац.

"Али, НАТО официри су, такође, свесни да су злочини у Авганистану почињени, а и они су наставили да учествују у том рату. Значи ли то да су сви они криви", узвратио је судија Молото.

Тужилац Хармон је прихватио да је у том погледу ситуација теоретски "идентична".

Други судија, Педро Давид из Аргентине, затим је оценио да је упоређивање Перишићеве одговорности са одговорношћу официра НАТО у Авганистану непримерена генерализација, која је "мањкава и обмањујућа".

Хармон: Перишић реаговао као ној

Иначе, приликом изношења завршних речи, тужилац Хармон је рекао да је генерал Момчило Перишић у лето 1995. "реаговао као ној" на злочин у Сребреници уместо да казни "потчињене" који су тај злочин починили.

"Перишић ништа није хтео да зна о злочину, али се истовремено састајао са особама које су га починиле", прокоментарисао је тужилац, поткрепљујући то тврдњама да је Перишић, неколико дана после злочина, отишао у команду Војске Републике Српске у Хан Пијеску, где је разговарао с генералом Ратко Младићем.

Исти пропуст, по тужиоцима, Перишић је учинио и после ракетних напада на војске РСК на Загреб у мају 1995. године.

Такође, тужилац је у завршној речи изнео тврдње да су Војска Републике Српске (ВРС), Српска војска Крајине (СВК) и Војска Југославије (ВЈ) биле једна оружана сила над којом је генерал Перишић имао контролу.

Тужилац Хармон је нагласио да је Перишић 1993. у Генералштабу ВЈ успоставио посебне центре преко којих су официри, муниција и оружје упућивани у ВРС и РСК.

Одбрана током суђења није негирала да је ВЈ логистички помагала српске армије у Хрватској и БиХ, али је оповргавала да је Перишић имао команду и контролу над војскама РС и РСК.

Тужиоци ће завршну реч на суђењу Перишићу наставити сутра.

Бивши начелник Генералштаба Војске Југославије оптужен је у 13 тачака за помагање и подржавање убистава, нехуманих дела, напада на несрпске цивиле, прогона и истребљења, у Сарајеву, Загребу и Сребреници 1993-95. Те злочине, по оптужници, непосредно су
починиле ВРС и СВК.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи