СРС очекује ослобађајућу пресуду

Радикали очекују да ће лидеру њихове странке Војиславу Шешељу 4. маја у Хашком трибуналу бити изречена ослобађајућа пресуда. Шеф правног тима за одбрану Шешеља Зоран Красић сматра да Тужилаштво није успело да докаже наводе из оптужнице.

Шеф правног тима за одбрану председника Српске радикалне странке Војислава Шешеља Зоран Красић изјавио је да очекује да 4. маја у Хашком трибуналу буде изречена ослобађајућа пресуда лидеру радикала.

Красић ја на конференцији за новинаре рекао да очекује да претресно веће саопшти повољну одлуку и да буду одбачене све тачке оптужнице јер тужилаштво, према његовим речима, није успело да докаже Шешељеву кривицу.

Красић је рекао да ће се том приликом показати да ли Хашки трибунал има и трунку морала с обзиром да су прекршена Шешељева права на фер и правично суђење, као и суђење у разумном року.

Зоран Красић је истакао да Трибунал одлаже објављивање извештаја о узроку здравствених проблема Шешеља да би купио време.

Судије у претресном већу су изразиле чуђење због чега се ни после пет месеци не зна узрок Шешељевих срчаних проблема, аритмије и тахикардије, рекао је Красић и "затражио да се заустави убијање Шешеља".

Красић је навео да је портпаролка Хашког трибунала Нерма Јелачић изјавила да суђење Шешељу наводно траје само четири године, јер је почело новембра 2007. године, а при том заборавља да се лидер радикала од 24. фебрура 2003. године налази у Хашком трибуналу.

Шешељу се суди за злочине против човечности и повреде ратног права и обичаја у Хрватској, Војводини и БиХ од 1991. до 1993. године.

Шешељ је 21. јануара 2009. године додатно оптужен за непоштовање Трибунала због обелодањивања имена и других личних детаља три сведока чији је идентитет, по налогу Претресног већа, заштићен од јавности.

Лидер радикала је 24. јула 2009. године осуђен на 15 месеци затвора због непоштовања суда и та казна му је потврђена 19. маја 2010. године.

Шешељ је 4. фебруара 2010. године други пут оптужен због објављивања у књизи података о 11 заштићених сведока.

Лидер СРС се добровољно предао Хашком трибуналу у фебруару 2003. године, а суђење му је почело новембра 2007.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи