Љимаја (не) штити имунитет

Еулекс још увек није затражио укидање посланичког имунитета бившем команданту ОВК и високом функционеру странке Хашима Тачија, Фатмиру Љимају.

Тужиоци Мисије ЕУ на Косову за сада нису тражили укидање имунитета бившем команданту Ослободилачке војске Косова Фатмиру Љимају.

Као посланик у косовском парламенту Љимај ужива посланички имунитет због чега се јуче није појавио пред истражним судијом Еулекса, који је требало да одлучи да ли ће високом званичнику Тачијеве ДПК одредити притвор.

Према речима портпаролке Еулекса Ирине Гудељевић, питање имунитета је "тренутно у фази разјашњавања".

Еулекс је јуче потврдио да постоји налог за хапшење бившег команданта ОВК и да се тај налог односи на такозвани случај Клечка и озбиљне тврдње о ратним злочинима и да се сада разјашњава питање посланичког имунитета на који Љимај има право.

У саопштењу је, такође, наведено да су тужиоци Еулекса у контакту са Љимајем како би расправили његов статус.

Косовска влада и опозиционе партије најоштрије су осудиле бујицу хапшења, која су изведена строго по правилима Мисије ЕУ, оцењујући да је реч о покушају да се укаља углед бораца за косовску независност.

Косовска влада у свом саопштењу наводи да неће успети ниједан покушај да се наруши углед бивших припадника ОВК, преноси Балкан Инсајт.

Љимај, који се у среду увече предао полицајцима Еулекса у својој кући у насељу Чаглавица код Приштине, а пуштен после двочасовног саслушања, изјавио је на конференцији за новинаре да је спреман да се одрекне посланичког имунитета како би омогућио правосудним органима да раде своје посао.

Бивши командант ОВК је, такође, навео да му није познато да ли је неко из владе на чијем је челу Хашим Тачи, утицао на његво ослобађање.

Љимај је рекао да је у среду у канцеларији Еулекса у Косову Пољу, где је саслушан, било званичника мисије ЕУ, али није било судије, као и да није добио никакву оптужницу.

Еулекс је јуче саопштио и да је од девет особа ухапшених у истрази која се тиче ратних злочина током сукоба на Косову, за пет особа одређен притвор од 30 дана, за две особе кућни притвор, а да је осмој особи наложено да се појављује у полицијској станици три пута недељно, док је девета особа приведена у Швајцарској.

Налоге за хапшења издао је претпретресни судија Окружног суда у Приштини, а оптужбе их терете за убиства, мучење и кршење телесног интегритета и здравља албанских и српских цивила са Косова и ратних заробљеника у области села Клечка 1999. године.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи