Љимај се није појавио у суду

Бивши комадант ОВК и високи функционер странке Хашима Тачија, Фатмир Љимај није се појавио пред истражним судијом, јер га од судског гоњења, за сада, штити посланички имунитет. Љимај вечерас саопштио да се одрекао посланичког мандата.

Један од најзначајнијих команданата ОВК, Фатмир Љимај, није се појавио пред истражним судијом, који је требало да одлучи да ли ће високи званичник Тачијеве Демократске партије Косова почетак суђења за ратне злочине дочекати иза решетака или на слободи.

Требало је да се Љимај пред судијом појави до 15 часова, што се није догодило, јер као посланик у косовском парламенту ужива имунитет. Очекује се да ће судски процес против њега почети када косовска скупштина, на захтев тужилаштва, одлучи о одузимању његовог имунитета.

Љимај је вечерас саопштио да се одрекао посланичког мандата, како би омогућио да се настави истрага коју против њега води Еулекс. Он је, на конференцији за новинаре, рекао да верује у чистоту борбе бивше ОВК и да је спреман да се, кад год затреба, суочи са правдом.

Еулекс је потврдио да постоји налог за хапшење Љимаја и да се разјашњава питање његовог имунитета. Налог се односи на случај "Клечка" и озбиљне тврдње о ратним злочинима, навела је мисија ЕУ.

Љимај, кога је прошле ноћи ухапсила полиција Еулекса, па одмах затим и ослободила, оптужен је за серију ратних злочина које је, наводно, починио док је командовао логором у селу Клечки, код Малишева, где је, према наводима оптужнице, наредио ликвидацију двојице заробљених српских полицајаца, док је лично учествовао у мучењу трећег.

Осим Љимаја, оптужница обухвата још 11 бивших припадника ОВК, од којих су најмање двојица још у бекству и њихова имена нису објављена.

Акција Еулекса, која је прва озбиљна операција међународних мисија усмерену ка расветљавању злочина почињених над неалбанцима, разгневила је бивше албанске герилце, а током хапшења команданта полиције у Призрену Неџмија Краснићија замало није дошло до обрачуна косовске и Еулекс полиције.

Истовремено, премијер Косова и некадашњи политички лидер гериле чији је члан био Љимај, Хашим Тачи, скупио је највише званичнике своје партије, како би се консултовали о наредним потезима према Еулексу.

Осим Тачија, састанку су присуствовали и Љимај и председник парламента Јакуп Краснићи, који је током рата био портпарол ОВК. За сада нема никаквих информација о исходу тог састанака.

Серија хапшења због ратних злочина, као што се и очекивало, подигла је велику буру међу бившим герилцима, па је њихов некадашњи командант, Агим Чеку, операцију Еулекса назвао покушајем да се баци сенка на свети рат.

"Свет зна ко је био агресор, а ко су биле жртве", рекао је Чеку.

У овом случају, међутим, жртве су идентификоване. Реч је о двојици српских полицајаца, који су хицима у главу ликвидирани после наређења које је издао Фатмир Љимај, који је, тада, био познат по ратном надимку "командант Челику".

Трећа жртва је особа српске националности, која је убијена после мучења у којем је учествовао Љимај.

Хашки трибунал је због недостатка доказа, 2005. године, ослободио Љимаја оптужби због убиства и мучења у логору Лапушник. По повратку у Приштину, дочекало га је десетине хиљада људи, јер је Љимај један од најпопуларнијих политичара на Косову.

Осим Љимаја, Еулекс полиција ухапсила je још осам бивших припадника ОВК, укључујући и команданта полиције у Призрену Неџмија Краснићија, на шта су оштро реаговали бивши челници ОВК, најавивши протесте.

Поред Краснићија, према писањима приштинских медија ухапшени су и Рефки Мазреку, познат под надимком "Ван Дам", Насер Краснићи, Бехљуљ Љимај, Насер Шаља, Сабит Шаља, Шабан Шаља, Бесим Шурдај и Осман Хоџа.

Ухапшени су припадници бивше Ослободилачке војске Косова који су деловали у региону Призрена и Малишева.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи