Еулекс проучава Мартијев извештај

Шеф Еулекса Гзавије Бу де Марнак најавио успостављање посебне екипе тужилаца и истражитеља који ће се бавити Мартијевим извештајем. На опаске да постоје јасни проблеми око заштите сведока на Косову, Де Марнак рекао да Еулекс има добар систем заштите сведока, али да му недостају људи.

Тужиоци Еулекса су се латили извештаја Савета Европе о организованом криминалу и трговини људским организма на Косову и сад процењују да ли за то има довољно доказа, изјавио је у Европском парламенту шеф Еулекса Гзавије Бу де Марнак.

У излагању и расправи Спољнополитичког одбора Европског парламента у Бриселу, Де Марнак је нагласио да Еулекс придаје највећу пажњу и да је највише посвећен извештају Дика Мартија, усвојеном у Савету Европе, и поновио став да је Еулекс способан да о томе спроведе ваљану истрагу.

"Покренута је уводна истрага која је за сада општа, није усмерена ни на кога посебно", објаснио је шеф Еулекса.

Де Марнак је додао да су се тужиоци Еулекса латили истраге Мартијевог извештаја, будући да процењују да или има довољно доказа, или довољно озбиљних навода. Шеф Еулекса је рекао да су се он и тужиоци те мисије обратили Мартију, после објављивања извештаја у Савету Европе, и од њега затражили све наводе.

Он је најавио успостављање посебне екипе тужилаца и истражитеља који ће се бавити искључиво извештајем Савета Европе о организованом криминалу и трговини органима убијених Срба на Косову и у Албанији.

"Сагласно развоју ситуације, намеравамо", истакао је шеф Еулекса, "да тај тим проширимо и затражимо још два или три тужиоца и више истражитеља, како бисмо формирали прави тим, који би се тиме озбиљно бавио и који би био изолован од осталих правосудних органа".

Проблем заштите сведока

На опаску европских посланика да постоје јасни проблеми о заштити сведока на Косову, Бу де Марнак је рекао да Еулекс има добар систем заштите сведока, али да му недостају људи.

"Од пресудног значаја је пребацивање сведока ван Косова, што зависи од спремности држава чланица да прихвате не само сведоке, него и њихове породице, и то на неодређено време", упозорио је шеф Еулекса.

Бу де Марнак је указао да нема проблема у сарадњи у вези са истрагом, ни са албанским правосуђем, ни са властима Србије.

"Наша мисија је већ успешно спроводила истраге у Албанији, а у вези смо и са српским тужиоцима који се баве ратним злочинима", рекао је Де Марнак.

Он је додао да Еулекс може проширити истрагу и у друге земље, ако се испостави да је то нужно, рекавши да мисија ЕУ за такве кораке има предвиђене поступке.

Централна тачка европског криминала

На опаску посланика Спољнополитичког одбора Европског парламента да би можда истрагу о наводима из Мартијевог извештаја са Еулекса требало пребацити на неку другу међународну институцију, Бу де Марнак је узвратио да ће у случају да буду донете другачије одлуке од садашњих, тужиоци Еулекса у датом тренутку предати сва документа.

Европски посланик Пино Арлаки рекао је, током дискусије, да Марти није био потребан, да би се знало за проблеме на Косову.

"Ти проблеми су старији од рата", рекао је Арлаки, бивши директор Канцеларије УН за борбу против организованог криминала, додајући да се на Косову налазе најмоћније криминалне групе у Европи и да обавештајни подаци показују да је Косово централна тачка за криминалне активности у Европи.

Бугарски посланик Јевгениј Кирилов оценио је да је до признавања косовске независности дошло прерано и да је то оно што је омогућило стварање праве симбиозе између власти и организованог криминала.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи