Нова суђења Калинићу

Одобрено понављање суђења и некадашњем припаднику земунског клана Сретку Калинићу за убиство премијера Србије Зорана Ђинђића. Суд ће накнадно одлучити да ли ће Калинићу судити заједно са "земунцем" Милошем Симовићем, коме је недавно одобрено понављање суђења.

Посебно одељење за организовани криминал Вишег суда у Београду одобрило је понављање суђења и некадашњем припаднику земунског клана Сретку Калинићу за убиство премијера Србије Зорана Ђинђића, као и за кривична дела која је починио као припадник те криминалне групе, изјавила је Танјугу Маја Ковачевић, портпарол и судија тог суда.

Накнадно ће бити одлучено да ли ће Калинићу судити заједно са "земунцем" Милошем Симовићем, коме је недавно суд, такође, одобрио понављање суђења, после чега ће заказати почетак суђења.

Понављање поступака им је одобрено, јер су у одсуству правоснажно осуђени на по 30 година затвора, због учешћа у убиству премијера, а због убистава, отмица и других кривичних дела у процесу против "земунског клана" на по 40 година затвора.

И Симовић и Калинић били су у бекству више од седам година.

Ковачевићева је истакла да ће поступци бити поновљени само у односу на њих двојицу, али не и у односу на остале осуђене.

Одвојена суђења по две оптужнице 

Посебно ће им се судити за убиство премијера, а посебно за кривична дела која су извршили као припадници земунског клана.

Калинић и Симовић ће имати право у току суђења да предлажу доказе, постављају питања сведоцима и траже евентуално суочење.

Тако би на тим суђењима поново могли да сведоче и већ осуђени за убиство премијера и кривична дела земунског клана, почев од Милорада Улемека Легије, Звездана Јовановића и других, а могли би да буду саслушни и сведоци сарадници Љубиша Буха Чуме, Дејан Миленковић Багзи и Миладин Сувајџић.

Сведок сарадник Зоран Вукојевић Вук убијен је у јуну 2007. године, у Земуну.

Симовић је, 10. јуна прошле године, ухапшен на граничном прелазу између Хрватске и Србије, два дана након што је у Загребу тешко ранио Калинића, с којим се, како сумња тужилаштво, скривао више од седам година.

Калинић је, 8. јуна прошле године, ухапшен у Хрватској, а 25. августа изручен Србији и био је први хрватски држављанин који је изручен по Споразуму о међусобном изручењу сопствених држављана између Србије и Хрватске.

Симовић се од јуна налази у пожаревачком затвору "Забела", где служи вишедеценијску казну затвора, док је Калинић у Окружном затвору у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи