Ухапшен због рачунарске преваре

Атила Алаћан из Суботице ухапшен је због сумње да је путем рачунарске преваре оштетио једну канадску компанију за 70.000 америчких долара.

Полиција у Суботици ухапсила је Атилу Алаћана из Суботице, због сумње да је софтверском преваром, у року од девет месеци, од једне канадске компаније остварио добит од 70.000 америчких долара.

Полиција у саопштењу наводи да је Алаћан (27) осумњичен да је јуна 2010. године купио рачунарски вирус, потом га сачувао на закупљеном серверу, а затим га је путем Интернет мреже унео у преко 1.000 рачунара широм света, стварајући такозвану "ботнет" мрежу којом је управљао са свог сервера.

Користећи заражене рачунаре, осумњичени се регистровао на "торент" сајтовима и постављао фајлове са називима филмова, без филмова, већ са рекламом која је упућивала на Интернет сајт који је он креирао.

На тај начин, корисници би преко тог сајта преузимали софтверски садржај, лажно приказујући чињеницу да је садржај постављеног фајла, филм.

Овако нерегистровану услугу Алаћан је наплаћивао од једне канадске компаније коју је довео у заблуду и од ње, за девет месеци, наплатио преко свог девизног рачуна износ од преко 70.000 америчких долара, знајући да та средства потичу од недозвољене рачунарске мреже сачињене од заражених рачунара којима је управљао.

Алаћан ће, уз кривичну пријаву, бити приведен истражном судији Вишег суда у Београду.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи