Одбијен захтев за изручење Вукотића

Виши суд у Новом Саду одбио молбу Црне Горе за изручење Веселина Вукотића који је у Црној Гори осуђен на 20 година затвора. Захтев за изручење Вукотића црногорско Министарство правде проследило Србији 20. јануара.

Новосадски Виши суд одбио је молбу Црне Горе за изручење Никшићанина Веселина Вукотића ради издржавања казне од 20 година затвора, на коју је у одсуству осуђен због убиства Душка Бошковића 1997. године у Прчњу.

"Та одлука кривичног ванпретресног већа са комплетним списима биће, по службеној дужности, достављена Апелационом суду у Новом Саду, рекла је Танјугу портпаролка суда Светлана Томић-Јокић.

"Пошто судска одлука постане правоснажна, коначну одлуку о захтеву црногорских власти за изручење Вукотића донеће министарка правде Србије Снежана Маловић", објаснила је Светлана Томић-Јокић.

Портпаролка суда је, такође, указала да је у одлуци у којој је Белгија одобрила изручење Србији одређено да се суђење Вукотићу за убиство Бошковића може поновити само у Србији, а пошто он има пребивалиште у Новом Саду, новосадски суд је одређен као надлежан за понављање поступка.

Веселин Вукотић је из Белгије изручен Србији 2009. године. У тој земљи био је у притвору од 2006. године, када је по потерници те државе ухапшен на мадридском аеродрому.

Он је у белгијском притвору био због сумњи да је, по налогу савезног ДБ-а бивше СФРЈ, у Бриселу убио сарадника ЦИА Енвера Хадрија који је некада радио за југословенски ДБ, али и за совјетски КГБ.

Учешће у убиству у клубу "Нана"

Одлуком белгијског суда није било одобрено да се Вукотићу суди за убиство Андрије Лаконића у београдском клубу "Нана" 1990. године, иако је за њим од 1990. била расписана потерница због учешћа у тој ликвидацији.

Одмах по убиству Вукотић је побегао из земље, а за саучесништво у убиству у Окружном суду у Београду судило се Дарку Ашанину, убијеном 1. јула 1998. године, док се тадашњем инспектору београдске полиције Мирославу Бижићу Бижи, убијеном 21. маја 1996. године, судило због злоупотребе положаја, јер је помогао Вукотићу да побегне. Ашанин и Бижић ослобођени су оптужби.

Захтев за изручење Вукотића због убиства у Прчњу црногорско Министарство правде проследило је Србији 20. јануара.

Виши суд у Новом Саду одобрио је раније Вукотићу понављање суђења, јер му је у Црној Гори суђено у одсуству, али главни претрес још није заказан, јер се чекају одлуке о његовом изручењу.

Вукотић је 30. децембра 2010. године ухапшен по Интерполовој потерници Црне Горе, али му новосадски Виши суд није одредио екстрадициони притвор, већ поновљено суђење чека на слободи.

Он је претходно, крајем 2009. године, из Белгије изручен Србији, јер је за њим била расписана потерница ради издржавања казне од 20 година затвора на коју је осуђен у Подгорици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи