Илић дао изјаву у полицији

Лидер Нове Србије Велимир Илић дао је изјаву у полицији, поводом истраге против бившег директора "Путева Србије" Бранка Јоцића. Јоцић, који се терети за кривична дела давања и примања мита, злоупотребе службеног положаја и прања новца, сутра пред истражним судијом.

Хапшење бившег директора "Путева Србије" Бранка Јоцића почетак је шире истраге која ће се водити о томе како су трошена средства Европске банке намењена санацији клизишта у Србији.

Како РТС сазнаје, реч је о периоду између 2006. и 2008. године. У то време, највећи део послова на санацији клизишта рађен је преко посебног координационог тела на чијем је челу тада био министар за капиталне инвестиције Велимир Илић.

По налогу тужиоца за организовани криминал, Илић је данас испитан о том случају. Илић је за РТС рекао да је изјаву у полицији дао као грађанин, али није могао ништа више да каже о томе.

"Ја сам био председник тог тима, ту је било пет, шест министара који су доносили одлуке, наравно заједно, о плаћањима, о раду итд. Коректно смо причали о томе, ја сам изненађен када сам видео да су се догађале неке ствари, за које сам први пут сада чуо", рекоа Илић. 

Бранко Јоцић и још четири особе јуче су приведени због злоупотребе средстава добијених од Европске банке.

Требало би да Јоцић, његова мајка Радмила и још три особе сутра буду изведени пред истражног судију Специјалног суда.

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао је да ће тужилаштво сутра, у законском року, поднети и захтев да се против осумњичених покрене истрага.

После саслушања, истражни судија ће одлучити о покретању истраге против њих и евентуалном одређивању притвора, напоменуо је тужилац.

Поред Јоцића и његове мајке, пред истражног судију сутра пре подне биће изведени оснивач и власник приватног предузећа "Ротијер" Драган Павловић, Марија Божић из Параћина, бивши директор ЈП "Пут Лозница" и Јоцићев саветник у "Путевима Србије" Предраг Тодосић.

Они се сумњиче да су приликом уговарања радова на санацији клизишта на подручју општина Крупањ и Лозница, злоупотребили средства добијена од Европске банке, неосновано исплаћујући износ од око 43 милиона динара приватном предузећу "Ротијер" за радове које оно није обавило на санацији клизишта.

На име тога, предузеће "Ротијер" поклонило је Јоцићу, односно његовој мајци, стан у Лозници, површине 63 квадратна метра, у вредности од око 2,5 милиона динара.

Радисављевић је нагласио да су Јоцић и остали ухапшени после вишемесечног вођења преткривичног поступка Тужилаштва за организовани криминал, због сумње да су извршили кривична дела давања и примања мита, злоупотребе службеног положаја и прања новца.

Против Јоцића је покренута и финансијска истрага, која треба да утврди коју имовину он поседује и да ли постоји несклад између пронађене имовине и његових законитих прихода, напоменуо је тужилац.

Јоцић је, 20. јануара, пресудом Првог основног суда у Београду осуђен на две године затвора, због малверзација у "Путевима Србије", али на ту одлуку има право да уложи жалбу.

У току тог поступка бранио се са слободе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи