Симовићу одобрено понављање суђења

Некадашњем припаднику земунског клана Милошу Симовићу одобрено понављање суђења за убиство премијера Зорана Ђинђића, пошто му је суђено у одсуству, изјавила портпарол Специјалног суда Маја Ковачевић-Томић.

Специјални суд у Београду одобрио је понављање суђења некадашњем припаднику земунског клана Милошу Симовићу за убиство премијера Србије Зорана Ђинђића и за кривична дела која је починио као припадник те криминалне групе, изјавила је агенцији Танјуг портпарол тог суда, судија Маја Ковачевић-Томић.

Пошто је Симовићу суђено у одсуству, суд је прихватио његов захтев за понављање суђења, објаснила је Ковачевић-Томић.

Симовић је осуђен на 30 година затвора за учешће у убиству премијера, а на 40 година затвора због убистава, отмица и других кривичних дела у процесу против земунског клана.

Ковачевићева је напоменула да ће почетак суђења бити накнадно заказан, пошто Суд чека одлуку о истим захтевима Сретка Калинића, који је осуђен у оба процеса на исте казне као Симовић. О Калинићевом захтеву биће одлучено, пошто се о томе изјасни и Тужилаштво за организовани криминал, које се претходно сложило са Симовићевим предлогом, додала је Маја Ковачевић-Томић.

Према њеним речима, уколико суд дозволи понављање поступка и Калинићу, судиће им се у истом процесу. Сходно закону, поступак ће бити поновљен само у односу на њих двојицу, али не и у односу на остале осуђене.

Калинић и Симовић имаће право да у току суђења предлажу доказе, постављају питања сведоцима и траже евентуално суочење.

Тако би на том суђењу поново могли да сведоче и већ осуђени за убиство премијера и кривична дела земунског клана, почев од Милорада Улемека Легије, Звездана Јовановића и других, а могли би да буду саслушни и сведоци сарадници Љубиша Буха Чуме, Дејан Миленковић Багзи и Миладин Сувајџић.

Сведок сарадник Зоран Вукојевић Вук убијен је у јуну 2007. године, у Земуну.

Милош Симовић је, 10. јуна прошле године, ухапшен на граничном прелазу Хрватске и Србије, два дана пошто је у Загребу тешко ранио Калинића, са којим се, како сумња тужилаштво, скривао више од седам година од убиства премијера Ђинђића.

Калинић је, 8. јуна прошле године, ухапшен у Хрватској, а 25. августа изручен Србији. Он је био први хрватски држављанин који је изручен по Споразуму о међусобном изручењу сопствених држављана између Србије и Хрватске.

Симовић се од јуна налази у пожаревачком затвору "Забела", где служи вишедеценијску казну затвора, док је Калинић у Окружном затвору у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 30. септембар 2024.
8° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи