Шаранчић негира оптужбе

Бивши директор "Железница Србије" Миланко Шаранчић негирао је пред судом оптужбе да је са сарадницима оштетио то предузеће за више од 1,2 милиона динара и за своје хапшење оптужио ДС.

Пред Специјалним судом у Београду, бивши директор "Железница Србије" Миланко Шаранчић негирао је оптужбе за злоупотребе у набавкама возова и навео да је процес који се против њега води политички, а да "иза свега стоји Демократска странка".

Шаранчић је у одбрани пред судом навео да је био у сукобу сa функционером ДС-а и градоначелником Београда Драганом Ђиласом.

"Када сам постављен за директора 'Железница', 2004. године, затекао сам неколико криминалних пројеката преко којих се огроман новац одливао из те фирме. Фирма 'Комбиновани превоз', иза које је стајао ДС, изнајмљивала је 'Железници' локомотиве које су, због старости, радиле два до три сата дневно, а исплаћивано је као да су радиле цео дан, па сам их отказао. То је криминал који треба испитати", рекао је бивши директор "Железница Србије".

Шаранчић: Успешна набавка

Шаранчић је негирао и да је било злоупотреба у набавци возова из Шведске и истакао да је постигао велики успех, јер је смањио цену за укупно 350.000 евра за набавку свих десет гарнитура возова.

"После представљања својих сарадника, представник 'Шведе рејла' рекао је да је цена возних средстава 285.000 евра по комаду, плус 35.000 евра за резервне делове и мењач. Одмах сам прекинуо разговор и рекао да то не долази у обзир. Швеђани су тражили паузу и после паузе су се вратили и постепено смањивали цену до 250.000 евра по возном средству", рекао је Шаранчић.

Према његовим речима, није знао да је оптужени Милорад Челебић заступник предузећа "Рејл ЛЛП" у Лондону и да је са њим више пута разговарао "као са грађанином".

"Никада са њим и Александром Рустијом нисам разговарао о локомотивама из Словеније. Моје колеге су преговарале о словеначким локомотивама", рекао је Шаранчић и додао да је тек касније сазнао да је Челебић представник лондонске фирме, а да му се Рустија никада није представио као челни човек "Фруел експорта".

"Фруел експорт", "Рејл ЛЛП" и "Сибекс" су фирме које су, према оптужници, посредовале у набавци возова.

"Не знам како је уведен 'Сибекс' као посредник. То сам тек касније видео у новинама и да су ту неки интереси и тако даље...", рекао је Шаранчић.  

Бивши директор "Железница Србије" навео је да је једино потписао уговор са "Хипо лизингом", и то по одлуци Управног одбора "Железница Србије".

Оптужбе због јавних набавки

Тужилаштво за организовани криминал подигло је, 2. децембра 2010. године, оптужницу против Шаранчића и још три особе, због тога што су приликом куповине возова и локомотива оштетили фирму за више од 1,2 милиона евра.

Оптужница је подигнута и против помоћника директора за вучу и возна средства Зорана Милићевића, помоћника директора Сектора за вучу и техничку документацију и председника Комисије генералног директората за јавну набавку Драгослава Пејчиновића и Милорада Челебића, заступника предузећа "Рејл ЛЛП" у Лондону, чији је власник његова супруга Марина Челебић.

Њима се ставља на терет да су, од маја 2004. до октобра 2006. године, супротно одредбама Закона о јавним набавкама, купили шест дизел електричних локомотива из Словеније и десет дизел моторних возова из Шведске, чиме су "Железницама Србије" причинили штету од милион и 235 хиљада евра.

У оптужници се додаје да су "Железнице Србије" оштећене, јер локомотиве нису набављене директно од власника, већ преко посредничких предузећа, по увећаним ценама од оних које су дефинисане у директним контактима људи из железничких предузећа Србије и Словеније.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи